Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft onthult bètaversie Office 2010

Naast Office 2010 zijn ook bètaversies van SharePoint 2010 en Silverlight 4 vrijgegeven. Tegen de verwachting van sommige analisten in heeft Microsoft nog geen testversie van de browser Internet Explorer 9 gereed.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Office 2010 maakt deel uit van een stortvloed van opgefriste producten die bij Microsoft intern als ‘Wave 14’ wordt aangeduid. Naast Office behoren daartoe onder meer SharePoint 2010, Visio 2010, Project 2010, Office Web Applications en Online Services. Vorige week is op TechEd Europe al de mailserver Exchange 2010 ten doop gehouden.

Het is de bedoeling dat de definitieve versies van ‘Wave 14’ in de eerste helft van het komend jaar op de markt komen. In de tweede helft van 2010 volgt dan nog de Office Communication Server. Exactere data kan Rob Elsinga, manager van de business Group Information Worker bij Microsoft Nederland, niet geven.

Er zijn drie testvarianten van de nieuwe Office-generatie voor download beschikbaar. De in Office 2007 nog niet bestaande versie Home and Business bevat Word, Excel, PowerPoint, OneNote en Outlook. De Professional-versie bevat daarnaast Access en Publisher. De voor grote ondernemingen met een volumecontract bedoelde versie Professional Plus heeft daar bovenop Outlook Contact Manager, Infopath, Communicator en SharePoint Workspace.

Microsoft heeft nog twee andere betaalde versies in petto, die echter pas bij de marktintroductie beschikbaar komen: Office Standard 2010 (leverbaar via volumelicenties) en voor niet-commercieel gebruik Office Home and Student 2010. Verder kunnen computerfabrikanten Office Starter, een uitvoering met beperkte mogelijkheden, vooraf op nieuwe pc’s installeren. Deze editie is de opvolger van Microsoft Works en is voor onbeperkte tijd gratis voor de eindgebruiker.

Een verhaal apart zijn de Office Web-applicaties. Die maken het mogelijk via internet aan Office-documenten te werken, al dan niet gelijktijdig met anderen. De webapps werken volgens Elsinga alleen in combinatie met een SharePoint-server en zijn niet bedoeld voor de consument. Een eerdere opgave van Microsoft vermeldt de webapps alleen bij Office Professional Plus en Office Standard, maar de downloadpagina van de bètaversies biedt de webapps ook aan als onderdeel van Professional 2010 en Home and Business 2010.

Tijdens PDC 2009 lanceerde Microsoft verder bètaversies van Office Social Connector en van Office Mobile. Met Social Connector kan een gebruiker in Outlook 2010 gegevens binnenhalen van sociale netwerken, te beginnen met LinkedIn. Derde partijen zoals Hyves kunnen eigen koppelingen voor de Social Connector maken. Office Mobile geeft de gebruiker toegang tot Office-documenten op een mobiele telefoon, mits deze draait op de meest recente versie 6.5 van Windows Mobile.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in