Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft neemt licentie op ARM-chips

Microsoft heeft een veelomvattende licentie genomen op het ontwerp van de ARM-processorfamilie. De overeenkomst met het Britse bedrijf ARM Holdings geeft Microsoft het recht de instructieset van ARM toe te passen in zelf ontworpen varianten.
ARM chip
© ARM
ARM

Financiële voorwaarden van de overeenkomst tussen ARM en Microsoft zijn niet onthuld. Microsoft heeft ook geen bijzonderheden gegeven over de plannen die het bedrijf heeft met de ARM-architectuur.

De licentie die Microsoft heeft genomen reikt verder dan de overeenkomsten die de meeste fabrikanten van mobiele processors en mobiele telefoons met ARM maken. Die beperken zich doorgaans tot een kant-en-klare licentie op het complete ontwerp.

Op internet wordt druk gespeculeerd over de redenen waarom Microsoft zo'n uitgebreide licentie wil hebben. Sommigen menen dat Microsoft zijn besturingssysteem Windows 7 naar de ARM-architectuur wil overbrengen, als alternatief voor de x86-archtiectuur van Intel. Ook de ontwikkeling van ARM-chips die zijn toegespitst op het nog niet geïntroduceerde Windows Phone 7 is een mogelijkheid. Anderen suggereren dat Microsoft op basis van de energiezuinige ARM-chips een nieuwe versie van zijn spelcomputer Xbox wil ontwikkelen.

Tot dusver heeft Microsoft nooit zelf chips ontworpen voor zijn hardwareproducten, zoals de spelcomputer Xbox 360 en de snel na de introductie weer van de markt gehaalde mobiele telefoon Kin. Voor de Kin koos Microsoft een door Nvidia ontworpen processor.

Microsoft werkt al sinds 1997 samen met ARM, geven de twee partners in een gezamenlijke verklaring aan. Windows Mobile, de voorloper van Windows Phone 7, draait al langere tijd op ARM-processors. De ontwikkeling van de bijbehorende telefoons is in handen van onafhankelijke fabrikanten.

Concurrent Apple maakt voor de A4-processor in de iPhone 4 en de iPad gebruik van een aangepaste versie van ARM’s Cortex A8-chip. In de A4, waarvan de fabricage is uitbesteed aan Samsung, is daarnaast een grafische processor geïntegreerd. Apple heeft een eigen ontwerpafdeling voor microprocessors om zich te kunnen onderscheiden van zijn concurrenten. Met de overname van start-up P.A. Semi in 2008 haalde Apple de nodige kennis en chipontwerpers in huis.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in