Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft kondigt nieuwe veilige programmeertaal aan

Microsoft experimenteert met een nieuwe programmeertaal om kwetsbaarheden uit basale Windows-onderdelen te verwijderen.
Matthew Parkinson
© Microsoft
Microsoft

Het bedrijf werkt sinds de zomer onder de naam Project Verona aan een nieuwe programmeertaal die deels is gebaseerd op Rust, een opensource-taal ontwikkeld door Google. Microsoft is van plan Verona 'binnenkort' ook als open source beschikbaar te maken, meldt ZDNet.

Microsoft deed in een aantal blogpost uit de doeken dat meer dan 70 procent van de patches voor Windows gericht zijn op het verwijderen van geheugengerelateerde softwarefouten. Rust is juist ontwikkeld om die problemen uit de weg te gaan. Daarom wilde Microsoft een aantal in C of C++ ontwikkelde componenten opnieuw gaan bouwen op basis van Rust. De eerste experimenten daarmee verliepen over het algemeen naar tevredenheid.

Rust sluit niet goed aan op C en C++

Maar er kwamen de afgelopen maanden wel wat problemen naar boven. Microsoft heeft te maken met een grote hoeveelheid legacy, niet alleen in Windows componenten zoals geheugenbeheer en boot loaders, maar ook bijvoorbeeld in Exchange en ASP.NET die van het besturingssysteem gebruik maken. Het is niet mogelijk alle legacy overboord te gooien, volgens een uitleg van Microsoft-onderzoeker Matthew Parkinson. Nieuwe, met Rust-ontwikkelde componenten blijken niet altijd aan te sluiten op met C of C++ ontwikkelde componenten op een manier dat veiligheid is gegarandeerd. Parkinson noemt onder meer het afhandelen van tijdelijke geheugengebruik. 

Daar moet Project Verona uitkomst bieden door een betere aansluiting te maken van Rust op C en C++. Intel is al een van de partijen die zijn steun heeft betuigd aan het project. Een van de belangrijke aspecten van Verona is dat het 'ownership model' is gebaseerd op een groep aan objecten. In Rust is dit gebaseerd op slechts één object.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in