Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft het meest gehaaid op correct licentiegebruik

Microsoft blijkt zeer agressief als het gaat om de controle op naleving van licenties. Beheerders blijken in toenemende mate door de bomen het bos niet meer te zien vanwege het gebruik van SaaS, cloud en containers.
vrouw met laptop
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Dit zijn de conclusies uit een rapport van assetmanagementleverancier Flexera naar aanleiding van een wereldwijd onderzoek onder 461 IT-professionals bij bedrijven met meer dan 1000 werknemers.

Maar liefst 49 procent van de ondervraagde bedrijven had de afgelopen drie jaar bezoek gehad van controleurs van Microsoft om te beoordelen of er wel op de juiste manier betaald werd voor de producten en diensten van het bedrijf. Tweede op de ranglijst is Oracle dat bij 28 procent inzicht wilde hebben in de boeken en werkwijzen, op de voet gevolgd door IBM, VMware en Adobe die bezoeken brachten aan respectievelijk 27, 25 en 23 procent van de ondervraagde bedrijven.

Cloud creëert mist

Veel bedrijven bleken de zaken inderdaad niet op orde te hebben. Volgens Flexera moest een derde van de respondenten afgelopen jaar een naheffing van meer dan 500.000 dollar betalen als gevolg van een audit. Een tiende kwam zelfs boven de 5 miljoen uit, volgens Flexera. De oorzaak ligt in het toenemend gebruik van software-as-a-service, containers en andere clouddiensten, waarbij IT-beheer makkelijker de grip op het gebruik uit het oog verliest.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in