Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft geeft open-sourceontwikkelaars meer ruimte

Formeel heet het dat Microsoft de Community Promise van toepassing heeft verklaard. Die Community Promise is de belofte om geen rechten te doen gelden tegen personen die in hun programmatuur gebruik maken van de technologieën of deze verkopen of distribueren. Dat laatste geldt ook als men zijn product wil distribueren onder de open-sourcelicentievormen LGPL en GPL.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Peter Galli van Microsoft maakte in zijn blog bekend dat deze Community Promise voortaan ook van toepassing is op ECMA-standaarden 334 en 335. Standaard 334 specificeert de vorm en methode van interpreteren van programma’s geschreven in C#. Standaard 335 beschrijft de door Microsoft ontwikkelde methode om programma’s in hogere programmeertalen ongewijzigd uit te kunnen voeren in verschillende systeemomgevingen.

Dat is goed nieuws voor open-sourceontwikkelaars die met deze technologie werken. Het wegnemen van de dreiging met patentclaims kan een belangrijke impuls geven aan het schrijven van C#-programma’s voor Linux en andere platforms. Dat geldt met name ook voor de gemeenschap van Mono-ontwikkelaars. Mono is een set met .Net compatibele tools waarin C# en CLI een belangrijke rol spelen. Tot nog toe waren C# en CLI beschikbaar onder zogeheten ‘redelijke en niet-discriminatoire’ voorwaarden. Maar dat gaf niet echt duidelijkheid over rechten bij distributie. Alleen Novell-klanten hadden duidelijke bescherming tegen patentaanspraken van Microsoft, op basis van de samenwerkingsovereenkomst die Microsoft en Novell in 2006 sloten.

Hoofdontwikkelaaar Miguel de Icaza van het Mono-project verwelkomt Microsofts stap in zijn blog. Hij merkt wel op dat Mono meer is dan C# en CLI. Dat impliceert dat niet alle Mono-technologie onder de Community Promise valt. De komende maanden zal de Mono-broncode gesplitst worden in een deel dat bruikbaar is onder de genoemde ECMA-standaarden en een deel dat de Mono-implementaties van ASP.NET, ADO.NET, Winforms en andere gepatenteerde Microsoft-technologieën bevat.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in