Development

Blockchain
Blockchain

Microsoft gebruikt blockchain voor ID-beheer

Systeem moet mensen zonder papieren mogelijkheid bieden tot betrouwbare identificatie

Blockchain © CC BY 2.0 - Flickr.com,  Howard Lake
14 februari 2018

Systeem moet mensen zonder papieren mogelijkheid bieden tot betrouwbare identificatie

Microsoft ontwikkelt een decentraal digital identity managementplatform dat gebaseerd is op blockchain-technologie. Gebruikers zouden hierop hun online persoonsgegevens zelf kunnen beheren en beveiligen via een versleutelde databasehub.

Dat meldt het bedrijf in een blog. Digital Identity zal worden toegevoegd aan de bestaande cloudoplossing Microsoft Authenticator, waarmee al miljoenen gebruikers werken voor multifactor authenticatie. Als de gebruiker daarvoor toestemming geeft, kan Authenticator fungeren als een User Agent om identiteitsgegeven en cryptografische sleutels te beheren.

De beveiliging van de gegevens bestaat er uit dat alleen het hashed ID van de gebruiker geroot wordt op een blockchain. De gegevens zelf zijn versleuteld en opgeslagen in een ID Hub buiten de blockchain waar Microsoft geen toegang toe heeft.

Microsoft sloot zich onlangs aan bij de ID2020-alliantie, waarin onder meer Accenture en de Rockefeller Foundation participeren voor een open source digital identity-systeem gebaseerd op blockchain. Het is bedoeld voor mensen die geen wettelijke documentatie hebben over hun persoonsgegevens. Daardoor kunnen ze geen gebruik maken van diensten en rechten als stemmen, gezondheidszorg en onderwijs – die vereisen immers allemaal een legaal identiteitsbewijs.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.