Development

Windows 10
Microsoft Edge

Microsoft Edge lokt met open source mediasupport

Microsoft wil zijn Windows 10-browser Edge populairder maken door support voor open source-mediaformaten toe te voegen.

© Microsoft
6 december 2017

Microsoft wil zijn Windows 10-browser Edge populairder maken door support voor open source-mediaformaten toe te voegen.

Microsoft-browser Edge lijkt Windows Phone achterna te gaan als kleine derde die op grote achterstand zit. Support voor open source-mediaformaten OGG Vorbis en Theora moet hier verandering in brengen.

Edge, dat alleen draait op Windows 10, krijgt van Microsoft nu ondersteuning voor aanvullende open source bestandsformaten. De browser krijgt daarmee bredere toegang tot content op het web, blogt het Edge-ontwikkelteam van Microsoft. Via het Web Media Extensions-pakket wordt nu support voor OGG Vorbis (voor audio) en OGG Theora (voor video) toegevoegd.

Het is niet slechts voor het afspelen van deze mediabestanden; het is een mechanisme waarmee ook andere formaten zijn toe te voegen. Het Web Media Extensions-pakket is een gratis download in Microsofts appstore voor Windows. “Dit pakket breidt het basis mediaplatform in Windows uit, dus de formaten zijn beschikbaar voor Windows-apps en Microsoft Edge zonder verdere handelingen door de gebruiker”, leggen de ontwikkelaars uit.

Browseroorlog 3.0

Microsoft wil het met Edge opnemen tegen Google’s Chrome, dat al enige tijd de meestgebruikte browser is. Chrome wordt (op enige afstand) gevolgd door Firefox, die stuivertje wisselt met Internet Explorer (IE). Microsofts oudere browser loopt hierbij nog flink voor op zijn modernere opvolger Edge.

Volgens webmonitor NetMarketShare zit Edge op nog geen 4 procent marktaandeel, terwijl IE zo’n 13 procent heeft. Firefox zit net onder de 14 procent en Chrome bedient bijna 60 procent van de browsermarkt voor desktops en laptops. De percentages van NetMarketShare-concurrent StatCounter variëren iets, maar de posities van Chrome en Edge zijn hetzelfde.

Microsoft op mobiel

Op mobiele platformen is Chrome dankzij Android ook de grootste, met bijna 60 procent. Nummer twee is Apple’s Safari-browser, die de default is op iOS en zo’n 28 procent marktaandeel heeft. Daarna volgen op flinke afstand de Chinese UC Browser, Opera Mini, QQ, Firefox, Opera en andere alternatieve browsers.

Microsoft heeft zijn Edge op de valreep van vorige maand ook uitgebracht voor Android en iOS. Dit na een maand lang in preview beschikbaar te zijn geweest. De Microsoft-browser moet op Apple’s mobiele besturingssysteem wel de WebKit-engine van Safari gebruiken. Op Android gebruikt Edge de Blink-engine van het open source Chromium-project.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.