Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft deelt zijn .Net-code – maar meer ook niet

Microsoft heeft de broncode van zijn .Net Framework ondergebracht in zijn Shared Source-programma. Daarbij is gekozen voor een licentievariant (de Microsoft Reference License) die geïnteresseerde ontwikkelaars de code laat inzien, maar die wijzigingen daarin en herdistributie uitsluit.
De komende tijd zullen stuk voor stuk de onderdelen van het .Net Framework op deze wijze worden geopenbaard, te beginnen met de .Net Base Class Libraries en daarna ASP.Net, Windows Forms, ADO.Net, System.
Business
Shutterstock
Shutterstock

XML en de Windows Presentation Foundation. Op langere termijn volgen Windows Communication Foundation, Windows Workflow en LINQ.
Er is enige tijd nodig om alle programmeurscommentaar uit de code te verwijderen. Microsoft zegt met de openbaring programmeurs te willen helpen met het schrijven van betere applicaties.
De Reference License is de minst open variant van de drie Shared Source-licenties die Microsoft enkele jaren geleden heeft bedacht. Deze variant is in augustus niet ter goedkeuring voorgelegd aan de OSI (Open Source Initiative) als zijnde een echte open-sourcelicentie, zoals de andere twee, de Community License en de Permissive License.
De zet van Microsoft wordt desondanks breed gewaardeerd door Microsofts ontwikkelaarsgemeenschap, maar er worden wel enkele kanttekeningen geplaatst. Zo zou de broncode van de Microsoft Foundation Classes voor C++ (een voorganger van .Net) al sinds begin jaren negentig vrijelijk beschikbaar zijn. Een van de veronderstelde verklaringen is dat de recente openheid van het Java-platform extra druk op Microsoft opleverde om ook dat pad te volgen.
Onder de naam Mono wordt momenteel al gewerkt aan een volledige open-sourcevariant van .Net. Miguel de Icaza, de ontwikkelaar die dat project startte, waarschuwt degenen die aan Mono (willen) bijdragen dat het beter is dat je juist geen blik op de .Net-code werpen: dat is de beste manier om ‘contaminatie’ - en dus auteursrechtclams van Microsoft - te voorkomen.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in