Microsoft blijft op jacht naar betere zoekmachine

25 februari 2009
De onderzoekers bij Microsoft blijven bij hun stelling dat de hedendaagse search-engines op internet voor verbetering vatbaar zijn. Om uit te zoeken hoe dat precies moet, is opnieuw een eigen systeem bedacht, dat deze week in bèta gaat.
Al enkele jaren exploiteert Microsoft Live Search, een portaal dat mensen sneller naar informatie moet leiden en dat een concurrent zou moeten zijn voor de Googles en Yahoos van cyberspace. Te oordelen naar het marktaandeel van Live Search is dat niet echt gelukt.

Deze week lanceert Microsoft een nieuwe aanpak, onder de naam Viveri, zo meldt CNet. Dit zoekportaal zal eerst onder de eigen medewerkers worden gedistribueerd. Zij krijgen de gelegenheid om er enige tijd mee proef te draaien, waarna de site algemeen toegankelijk wordt.

Viveri is gebaseerd op dezelfde kernel als Live Search, maar biedt daarnaast een aantal mogelijkheden om te experimenteren. Gebruikers kunnen in een testgebied eigen regels definiëren om het zoekproces te verbeteren. Andere onderzoekers kunnen die regels ook bekijken en er commentaar op leveren. Bij het zoekresultaat worden ook lijsten van andere zoeksystemen getoond, zodat een directe vergelijking mogelijk is.

Viveri is nog geen gereed product. "We zien het als een showroom vol concept cars, auto's waar de ontwerpers hun fantasie de vrije loop hebben gelaten. Het is aan het publiek om te beoordelen welk concept het best aansluit op hun wensen", aldus ontwikkelaar Scott Imig van Microsoft. 
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.