Innovatie & Strategie

Branche
NYSE

Microsoft behoudt beursvoorsprong op Apple

Microsoft is 2019 begonnen als waardevolste techbedrijf, vóór Apple dus.

3 januari 2019

Microsoft is 2019 begonnen als waardevolste techbedrijf, vóór Apple dus.

Microsoft heeft 2018 afgesloten met een grotere beurswaarde dan Apple, wat nu tegenvallende iPhone-verkoop erkent. De waardevolle Windows-maker was qua waarde op de aandelenbeurs Apple eerder al gepasseerd. Dat stuivertje wisselen was mede te danken aan Apple's terugzakken vanaf het record van 1 biljoen dollar.

Apple boekt onder leiding van CEO Tim Cook flinke successen en heeft dat afgelopen zomer zien culmineren in een beursrecord. De iPhone-maker is toen door de grens van 1 biljoen dollar gebroken qua waarde in de ogen van investeerders. Microsoft doet het onder leiding van CEO Satya Nadella echter ook niet bepaald slecht. De Windows-maker die de smartphone-oorlog ondanks miljardeninvesteringen heeft verloren, doet het namelijk goed op diverse andere gebieden waaronder met name cloud computing.

Gestage stijging plus plotse val

Microsofts koers heeft het een beurswaarde van nog geen biljoen dollar opgeleverd, maar de gestage stijging heeft in combinatie met Apple's recente beursdaling tot de toppositie geleid. Dat zou de eerste keer zijn qua waardevolste bedrijf op de beurs, en voor het eerst sinds 2010 qua waardevolste techbedrijf aan het begin van het kalenderjaar. Het stuivertje-wisselen met Apple is eind november gebeurd en sindsdien heeft Microsoft die voorsprong weten te behouden.

Ondertussen kampt Apple nu met tegenvallende resultaten voor zijn iPhone-verkoop, die met name in China onder de eigen prognoses uitkomen. CEO Tim Cook houdt vanavond Nederlandse tijd een interne bijeenkomst voor alle medewerkers om de bijgestelde verwachtingen te bespreken. De opvolger van Steve Jobs stelt dat de tegenvaller mede door externe omstandigheden komt, maar verklaart in zijn memo aan het personeel dat Apple zich daar niet achter wil verschuilen.mee

Mogelijk stevent het bedrijf nu af op zijn eerste kwartaaldaling sinds 2000 qua omzet. Momenteel zit Apple op een beurswaarde van ruim 749 miljard dollar, terwijl Microsoft daar met zo'n 776 miljard dollar boven zit. De maker van Windows en aanbieder van veelgebruikte clouddiensten als Office 365 en Azure is daarmee momenteel 's werelds waardevolste bedrijf. Dit is overigens mede te danken aan buy-back van eigen aandelen, wat Apple ook in grote mate doet.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.