Overslaan en naar de inhoud gaan

Mega-aanbesteding op gemeentemarkt

De operatie, eerder aangekondigd als ‘ANDEZ-3’, moet bedrijven opleveren die hun oplossingen als ‘application service’ aanbieden. Gemeenten kunnen kiezen voor een ‘dunne’ of ‘dikke’ midoffice (die laatste met klantencontactcentrum), afhankelijk van de benodigde interactie met de backoffice. Wie al wat in huis heeft, kan losse componenten afnemen: contentmanagement, documentmanagement, geomagazijn en producten-/dienstencatalogus.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Hiermee wil GovUnited, deel van ICTU, gemeenten optimale keuzevrijheid bieden. Eenzelfde bedoeling heeft de mogelijkheid om aan te geven wat men op welk moment wil afnemen. Zo moet de aanbesteding aansluiten bij hun eigen tempo en de prioriteitstelling.
Het bedrijfsleven, verenigd in brancheorganisatie ICT~Office, heeft onlangs de vrees geuit dat die flexibiliteit neerkomt op vrijblijvendheid. Er zou onvoldoende zekerheid zijn over wat geleverd kan worden. Ook zou de marktwerking erbij inschieten. Daaraan tracht GovUnited op diverse wijzen tegemoet te komen. Zo implementeren primaire aanbieders hun diensten bij drie gemeenten. Voor latere implementaties en componenten komt een aanvullende aanbesteding, die tot mantelcontracten met implementatiepartners moet leiden. Ook als een hoofdaannemer gemeenten als klant krijgt met samen drie miljoen inwoners, volgt een nieuwe procedure. En mochten bij eerdere ANDEZ-ronden onderaannemers maar eenmaal inschrijven, bij GovUnited-1 mogen ze zich bij meerdere consortia aansluiten en hoeven niet te gokken op één hoofdaannemer. Ten slotte moesten gemeenten met meer dan 30.000 inwoners hun deelname voor 20 augustus bekendmaken. GovUnited verwacht dat zij, als ze alleen zouden opereren, boven de aanbestedingsgrens zouden uitkomen en dan verplicht waren tot een eigen procedure. Kleinere gemeenten kunnen later instappen.
GovUnited is de laatste maanden dankzij een intensieve campagne gegroeid tot zeventig deelnemers (waaronder het eilandgebied Bonaire), samen goed voor zo’n vijf miljoen inwoners. Tweeëntwintig Groningse gemeenten die lid zijn van het samenwerkingsverband ELO-Grunn, traden tegelijk toe. Twee ton ‘InAxis’-subsidie van BZK stelde GovUnited in staat nieuwkomers contributiekorting te geven. Overigens doen niet alle GovUnited-deelnemers met de aanbesteding mee. Sommige gemeenten, zoals Leidschendam-Voorburg en Uden, zijn al voorzien en sloten omwille van de kennisuitwisseling aan. Utrecht is zelf aanbestedende partij in ANDEZ-2.
In GovUnited-1 is ICTU de aanbestedende partij. GovUnited regelt Service Level Agreements tussen aanbieders en gemeenten, contractmanagement en administratieve en financiële afwikkeling. Het verwacht in oktober een shortlist te hebben, dan tot januari een ‘proof of concept’ te houden en in februari te gunnen, waarna contractonderhandelingen volgen. Na volgende zomer moeten de eerste ASP-diensten operationeel worden.
Zeventig deelnemers aan gezamenlijke aanbesteding midoffice

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in