Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer meldingen datalekken door gemeente

Meer mensen hebben melding gedaan aan de Autoriteit Persoonsgegevens van datalekken door de gemeente. Dat meldt de NOS op basis van de eerste kwartaalcijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens.
Datalek
© Shutterstock
Shutterstock

Er was sprake van 331 incidenten in het eerste kwartaal van 2017, tegenover 533 in het gehele jaar 2016. In 41 procent van de gevallen gaat het om persoonsgegevens die werden verstuurd of afgegeven aan de verkeerde ontvanger en in 11 procent van de gevallen gaat het om hacking, malware of phishing.

2300 lekken gemeld

Er werden in het eerste kwartaal in totaal ruim 2300 datalekken gemeld – ten opzichte van 1061 meldingen in 2016. Bij een melding hoeft er echter niet altijd sprake te zijn van een incident dat geclassificeerd kan worden als datalek.

Ook hier werd het meest melding gedaan van verkeerd afgegeven of verstuurde persoonsgegevens, 15 procent van de mensen deed melding van een kwijtgeraakte gegevensdrager zoals een USB-stick.

Rekenkamer

In april bleek uit een rapport van de Rotterdamse Rekenkamer dat de persoonsgegevens van Rotterdammers onvoldoende waren beschermd. In 2016 was er maar liefst 19 keer sprake van een datalek.

Ook bleek de beveiliging van de systemen waarop de agenda en de e-mail van burgemeester Aboutaleb staan onvoldoende. Het Rotterdams college van B&W vond dat er niet zoveel mis was met haar beveiliging als de Rekenkamer beweerde, maar beloofde wel beterschap.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in