Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer Linux voor Windows 10 in 'vermiste' oktober-update

De ingebouwde Linux-laag in Windows 10 krijgt met de 1809-release verfijningen én vernieuwingen. Microsoft kondigt het Store-debuut aan van nieuwe Linux-distributies. Daarnaast heeft de Windows-maker Linux-vriendelijke verbeteringen aangebracht in de oktober-update van dit jaar, waarvan de uitrol echter nog altijd 'op pauze' staat.
Microsoft houdt van Linux
© Microsoft
Microsoft

Microsoft heeft zich door ernstige bugs gedwongen gezien om de uitrol van de grote herfst-update voor Windows 10 tijdelijk te staken. Terwijl de 1809-release nog gepauzeerd is, komt de software-ontwikkelaar wel met een blogpost waarin het vernieuwingen uiteenzet voor het Windows Subsystem for Linux (WSL). Deze ingebouwde laag in Windows 10 maakt het mogelijk om Linux-distributies, compleet met alle tools, te draaien binnen het Microsoft-besturingssysteem.

Linux, ook ook ARM

Met de nieuwe 1809-release neemt Microsoft nieuwe Linux-distributies op in zijn app store. Program manager Tara Raj noemt in haar blogpost vier Linux-distro's: Ubuntu 18.04, WLinux (wat de eerste betaalde distro-app voor WSL is), OpenSUSE 15 en SLES 15 (SUSE Linux Enterprise Server). De 18.04-release van Canonicals Ubuntu is nu ook te draaien op Windows-apparaten met een ARM-processor. Wanneer een gebruiker Ubuntu binnenhaalt via de Microsoft Store detecteert de software automatisch of de computer een Intel- of een ARM-processor heeft, om dan de gepaste versie van de distro-app te downloaden.

Naast het nieuws van de omarming van meer distributies zoekt Microsoft ook Linux-toenadering in kleinere dingen. Zo is de basale Kladblok-applicatie van Windows nu voorzien van regelafbreking die compatibel is met Linux. Deze ondersteuning voor zogeheten line endings is eerder dit jaar al aangekondigd en komt mee met de 1809-release, zodra die nieuwe Windows-versie opnieuw wordt uitgebracht.

Rechtermuisklik

Verder krijgt Windows 10 dan ook de mogelijkheid om direct vanuit bestandsbeheerprogramma Windows Verkenner een Linux-shell te openen. Met een rechtermuisklik valt het contextmenu uit te klappen waarin dan ook de optie 'Open Linux shell here' staat. Dit was een van de meest gevraagde features in het User Voice-feedbackplatform, meldt Microsofts program manager Raj.

Een van de andere Linux-gerichte features die officieel nu uitkomen, is kopiëren en plakken voor Linux/WSL-consoles. Control+Shift+C en -V vallen in te stellen door gebruikers. Deze functie was al sinds april beschikbaar voor testers, in het Windows Insider-programma. Beheerders en gebruikers die meedoen aan dat previewprogramma van Microsoft zijn afgelopen week juist geconfronteerd met een bug die de hele werking van WSL blokkeert. Deze bug in build 18272 van Windows 10 is gefixt en die fix wordt deze week uitgerold in een zogeheten Fast Build.

Wachten op gefixte update

Ondertussen staat de publieke uitrol van de 1809-release nog 'op pauze'. De blogpost over de WSL-verbeteringen in de October 2018 Update begint met de historie dat Microsoft de beschikbaarheid van die release op 2 oktober heeft aangekondigd. Vervolgens zijn echter ernstige bugs, met risico van dataverlies, aan het licht gekomen waarna de oktober-update gauw weer is ingetrokken. Tot op heden is het niet bekend wanneer 1809 weer uitkomt, in gefixte vorm.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in