Meer klachten over Googles monopoliegedrag

23 februari 2011
Google weerde een kleine gespecialiseerde Europese zoekdienst bij het gebruik van zijn advertentiesysteem, volgens nieuwe klachten die gisteren werden ingediend bij de Europese Commissie.

Google heeft actie ondernomen om het gebruik van Adsense door de Franse 1plusV zoekmachine-aanbieder te frustreren, volgens de aanklacht. AdSense is Googles technologie om zoektermgerelateerde advertenties te plaatsen naast een lijst zoekresultaten.

Het is niet de eerste zaak die de eigenaar van 1PlusV, Bruno Guillard, tegen Google aanspant. Een dochterbedrijf Ejustice.fr diende in maart 2010 een klacht in dat de website van deze gespecialiseerde zoekmachine actief uit de zoekresultaten van Google werd geweerd. Nadat de Europese Commissie op 30 november een officieel onderzoek naar de klacht instelde, bleken de pagina's opeens weer in de zoekresultaten terug te komen. Volgens Guillard toont het gebruik van blacklists en whitelists door Google aan, dat het bedrijf het gebruik van andere 'verticale' zoekmachines probeert af te remmen.

1plusV leed miljoenenschade
Dinsdag voegde Guillard een extra klacht toe over het gebruik van AdSense op de site. Google zou zo proberen te voorkomen dat adverteerders zaken zouden doen met andere zoekmachine-aanbieders. Guillard stelt dat de schade van zijn bedrijf door de acties van Google in de miljoenen euro's loopt. Inmiddels heeft hij een contract met Microsoft gesloten voor gebruik van diens technologie.

Google verweerde zich tegen de klacht uit maart 2010 met de verklaring dat Ejustice.fr in strijd met enkele voorwaarden voor opname in de Google zoekindex handelde. Het bedrijf zegt nauw samen te werken met de Europese Commissie om uitleg te geven over hoe het bedrijf opereert. Google wil niet ingaan op de specifieke details van de 1plusV-zaak.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.