Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer klachten over Googles monopoliegedrag

Google heeft actie ondernomen om het gebruik van Adsense door de Franse 1plusV zoekmachine-aanbieder te frustreren, volgens de aanklacht. AdSense is Googles technologie om zoektermgerelateerde advertenties te plaatsen naast een lijst zoekresultaten.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het is niet de eerste zaak die de eigenaar van 1PlusV, Bruno Guillard, tegen Google aanspant. Een dochterbedrijf Ejustice.fr diende in maart 2010 een klacht in dat de website van deze gespecialiseerde zoekmachine actief uit de zoekresultaten van Google werd geweerd. Nadat de Europese Commissie op 30 november een officieel onderzoek naar de klacht instelde, bleken de pagina's opeens weer in de zoekresultaten terug te komen. Volgens Guillard toont het gebruik van blacklists en whitelists door Google aan, dat het bedrijf het gebruik van andere 'verticale' zoekmachines probeert af te remmen.

1plusV leed miljoenenschade
Dinsdag voegde Guillard een extra klacht toe over het gebruik van AdSense op de site. Google zou zo proberen te voorkomen dat adverteerders zaken zouden doen met andere zoekmachine-aanbieders. Guillard stelt dat de schade van zijn bedrijf door de acties van Google in de miljoenen euro's loopt. Inmiddels heeft hij een contract met Microsoft gesloten voor gebruik van diens technologie.

Google verweerde zich tegen de klacht uit maart 2010 met de verklaring dat Ejustice.fr in strijd met enkele voorwaarden voor opname in de Google zoekindex handelde. Het bedrijf zegt nauw samen te werken met de Europese Commissie om uitleg te geven over hoe het bedrijf opereert. Google wil niet ingaan op de specifieke details van de 1plusV-zaak.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in