Overslaan en naar de inhoud gaan

'Meer internationale samenwerking nodig tegen cybercrime'

Inbreken op computers van internetcriminelen in het buitenland is volgens D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld een te zwaar middel. Landen moeten wel beter met elkaar samenwerken om internetcriminaliteit te bestrijden.
© Shutterstock
Shutterstock

In ’t Veld zei gisteren in het tv-programma Buitenhof dat samenwerken een beter middel is dan 'terughacken', zoals minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vorige week opperde. Hij vindt betere internationale samenwerking ook hard nodig, maar vreest dat dit erg lang gaat duren en wil hier niet op wachten.

In het Veld benadrukt dat Nederland - net als veel andere landen - die samenwerking de laatste jaren enorm heeft tegengehouden. Zij zegt te betwijfelen of het hacken van buitenlandse computers wel zou kunnen leiden tot veroordelingen, omdat nog onduidelijk is of de Nederlandse overheid die bevoegdheid wel heeft.

'Fysieke locatie computer niet van belang'

Ronald Prins, directeur van beveiligingsbedrijf Fox-IT, zei in het programma het plan van Opstelten te steunen. Hij vindt het ‘hard noodzakelijk’ dat mensen die zich schuldig maken aan cybercrime gepakt worden. “Zij verdienen daar vaak ongestraft miljoenen euro’s mee, en daar moet snel een einde aan komen.” Prins vindt bovendien dat de fysieke locatie van een computer niet zou moeten bepalen welke wetgeving geldt. “Als een hacker in Armenië een computer in Oekraïne gebruikt om een bankrekening in Nederland te kraken, dan zou dat onder Nederlandse jurisdictie moeten vallen en niet onder de Oekraïense”, stelt Prins.

'Ernstig risico voor cybersecurity'

Bits of Freedom (BoF) noemde het voorstel van Opstelten vorige week 'een ernstig risico voor de Nederlandse cybersecurity'. In de komende maanden wordt een conceptwetsvoorstel voorbereid. Daarna buigt de Tweede Kamer zich hierover.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in