Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer faillissementen in de IT

Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen, inclusief éénmanszaken in de sector technologie, media en telecom zal in 2019 met 5 tot 10 procent stijgen ten opzichte van vorig jaar. Dat voorspelt ABN AMRO vandaag in een nieuw verschenen rapport.
failliet
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

Ook in andere sectoren stijgt het aantal faillissementen dit jaar. Gemiddeld gaat het om een toename van 10%. Dit is volgens ABN AMRO te wijten aan de wereldwijde groeivertraging van de economie die inmiddels ook in ons land voelbaar is in alle bedrijfssectoren. Hierin speelt de toenemende onzekerheid, over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de brexit, een belangrijke rol.

“Voor dit jaar verwachten wij een afnemende economische groei van 1,4 procent. Bij een afkoelende economie, waarbij het bruto binnenlands product rond dit niveau beweegt, is er historisch gezien bijna altijd sprake van een toename van het aantal faillissementen”, zegt Loek Caris, Sector Econoom bij ABN AMRO.

De werkgelegenheid groeit minder snel en dit wordt niet gecompenseerd door een toename van de koopkracht. Het consumentenvertrouwen daalde het afgelopen half jaar flink, met als mogelijk gevolg dat consumenten behoudend worden in hun uitgaven. Dit heeft negatieve effecten op consumentgedreven sectoren. Ook in sectoren die afhankelijk zijn van de uitvoer gaat de groeivertraging nadelig uitpakken, verwacht de bank.

Piekjaar 2013

Ondanks de sterke toename ligt het aantal faillissementen nog ver onder het niveau van piekjaar 2013. Van maart 2018 tot maart 2019 gingen er 153 bedrijven failliet in de categorie Technologie, Media en Telecom (TMT). Dat is 3,4% meer dan in de vergelijkbare periode het jaar ervoor. Ten opzichte van piekjaar 2013/2014 is er sprake van een daling van 60%. Voor heel 2019 verwachten de experts van ABN AMRO dat het aantal faillissementen in de TMT-sector op ongeveer 175 uit zal komen. Dat is fors, maar het aantal faillissementen in de autoretail, horeca en bouw stijgen harder.

Bron: ABN AMRO

Meeste faillissementen in de IT

De omzet voor de Nederlandse TMT-sector steeg in 2018 met ruim 4 procent, tegenover 2,5 procent in 2017. Ondanks deze sterke ontwikkeling ziet ABN AMRO geen verdere afname van het aantal faillissementen. Het totaal aantal bedrijven in deze sector nam in de periode sinds 2017 toe met ruim 9.000.

De meeste faillissementen in de TMT-sector vinden plaats in de IT, wat tevens de grootste en sterkst groeiende branche is binnen TMT. “De IT-branche is weliswaar succesvol en kent veel sterk groeiende bedrijven, maar de technologische ontwikkelingen in de branche gaan heel snel. Bedrijven die niet op tijd bijsturen, komen al snel met een verouderd businessmodel te zitten”, schrijven de experts in het rapport.

De faillissementsgraad in de TMT-sector is nog steeds lager dan het Nederlands gemiddelde (1,8 per 1000 tegenover 2,1 per 1000). Ook wanneer de eenmanszaken buiten beschouwing worden gelaten, doet de TMT-branche het beter (5,1 per 1000 tegenover 5,2 per 1000).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in