Beheer

Security

'Medische info Humannet beter beveiligd'

2 juni 2015
Het computerprogramma van VCD Humannet, waarin medische gegevens zitten van werknemers, is beter beveiligd. Dat is gebeurd na de constatering van overtredingen door het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Dat liet deze instantie dinsdag weten.

Veel werkgevers en arbodiensten gebruiken het programma als verzuimsysteem. Het bleek niet goed beveiligd, onder meer doordat alleen een gebruikersnaam en wachtwoord nodig waren om in te loggen, wat volgens de wet te weinig is. Ook waren er andere tekortkomingen. Per 1 september is alles in orde, heeft Humannet toegezegd.

Groot beveiligingslek

Het CBP kwam in actie mede na een uitzending van het tv-programma Zembla in 2012. Dat toonde aan dat er een groot beveiligingslek zat in Humannet, waardoor de gegevens van 300.000 werknemers van honderden bedrijven zoals FC Twente, de gemeente Deventer, Praxis, Bijenkorf en V&D op straat lagen.

53 andere beheerders van verzuimsystemen krijgen een brief van het CBP, waarin wordt gewezen op het belang van goede beveiliging van medische gegevens.

Risico op sanctie

De privacywaakhond zal na 1 september controleren of Humannet zijn zaakjes op orde heeft. Het bedrijf loopt anders het risico op een sanctie.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.