Overslaan en naar de inhoud gaan

Medische dossiers CBR uitgelekt door handwerk en scanfouten

Door problemen met het inscannen en digitaliseren van medische formulieren bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zijn privégegevens van klanten in dossiers van anderen beland. Bij rijbewijsverlenging werden medische gegevens van Nederlanders toegevoegd aan de dossiers van anderen, die deze data vervolgens konden zien.
Stapel papieren dossiers
© CC - Flickr
CC - Flickr

Het AD meldt dat in zeker 71 gevallen niet alleen adresgegevens en burgerservicenummers, maar ook patiëntinformatie van huisartsen en specialisten in dossiers van anderen is terechtgekomen. De zaak kwam aan het rollen na meldingen van klanten dat ze medische gegevens van derden konden inzien op 'Mijn CBR'. Het gaat om de periode januari tot en met juni dit jaar waarin de verwisselingen en onjuiste dossiertoevoegingen zijn gedaan.

CBR: doe digitaal

Het CBR steekt de hand in eigen boezem. "Jaarlijks ontvangen we 600.000 gezondheidsverklaringen", relativeert een woordvoerster. "Maar voorop staat natuurlijk dat dit niet mag gebeuren, het spijt ons. De nieuwe digitale verwerking gaat wel veilig, snel en foutloos. Daarom stimuleren wij klanten om digitaal met het CBR te communiceren." Volgens haar zijn van de 71 nu bekende gevallen waarbij het misging met scannen 21 door klanten aangemeld, bij 50 andere zaken waar het mis ging, ontdekte het CBR dat zelf na het uitvoeren van een steekproef.

De kern van de fout zit in de omslag van analoog naar digitaal. Het CBR drukt mensen op het hart om bij medische gegevens alleen de digitale procedure die het biedt te volgen. Momenteel wordt een kwart van de medische dossiers nog verwerkt via de analoge methode van handmatig ingevulde papieren formulieren die per post worden toegestuurd. Deze 'input' wordt door het CBR gescand en dan in de digitale omgeving ingevoerd.

Digitaliseringsprobleem

Het blijkt dat artsen de formulieren van mensen hebben gekopieerd en aangepast om die voor andere patiënten te gebruiken. Hierdoor was er sprake van verkeerde identificatiecodes op de formulieren die vervolgens automatisch werden ingescand. Daarnaast, zo meldt het AD, is de door het CBR gebruikte scansoftware niet goed in staat om burgerservicenummers en geboortedata accuraat te herkennen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in