Loopbaan

Carriere
Martin Kersten

Martin Kersten ACM Fellow 2016

Derde Nederlandse informatica-wereldtopper, in voetspoor van Edsger Dijkstra en Andrew Tanenbaum

Martin Kersten © CWI
14 december 2016

Derde Nederlandse informatica-wereldtopper, in voetspoor van Edsger Dijkstra en Andrew Tanenbaum

CWI-onderzoeker Martin Kersten is door de Association of Computing Machinery (ACM) als Fellow van 2016. Kersten is geselecteerd voor zijn onderzoek op het gebied van het ontwerp en de implementatie van ‘column store and main memory database systems.’

De benoeming tot ACM Fellow is  een grote eer. Slechts twee Nederlandse Informatici – Edsger Dijkstra en Andrew Tanenbaum – gingen Kersten voor. Ook waren verbonden aan het CWI (Centrum Wiskunde & Informatica) in Amsterdam.

Centrum Wiskunde & Informatica

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Het is gevestigd op het Amsterdam Science Park en is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het instituut heeft een sterke internationale positie. Ruim 150 wetenschappers doen er grensverleggend onderzoek en dragen de verkregen kennis over aan de samenleving. Meer dan 30 van de onderzoekers zijn hoogleraar aan een universiteit. Het instituut heeft 23 spin-off bedrijven voortgebracht, waaronder MonetDB Solutions, dat voortbouwt op de expertise van onder meer Martin Kersten.

Het ACM Fellows programma  in 1993 is opgericht met als doel het erkennen van buitengewoon presterende ACM-leden. Het criterium voor toekenning is 'professionele excellentie', die zich uit in 'bijdragen op het gebied van technologie, professionaliteit en leiderschap die de kunst, wetenschap en toepassingen van de informatica bevorderen, en de vrije uitwisseling van ideeën in het vakgebied stimuleren'. 

“Er zijn bijna 100.000 informatici lid van onze vereniging, dus het is een grote eer om geselecteerd te worden om bij de beste 1% daarvan te horen,” zegt ACM-voorzitter Vicki L Hanson. “Fellows zijn uitgekozen door hun collega’s bij toonaangevende universiteiten, bedrijven en onderzoeks labs van over de hele wereld. Hun inspiratie, inzichten en toewijding zijn van groot belang en dragen bij aan de wereldwijde economie.”

MonetDB Solutions opgericht

Kersten startte in 1985 bij het CWI, waar hij de Database onderzoeksgroep oprichtte. Hij wijdde zijn wetenschappelijke carrière aan het verbeteren van de technologie voor database management. Hij ontwierp drie generaties database management systeem kernels, waarvan twee de markt haalden. Hij is medeoprichter van diverse CWI spin-offs die deze technologie verspreidden. De meest recente, MonetDB Solutions richt zich op de uitrol van het paradepaardje van de groep: de opensource column store database engine MonetDB. Voor zijn werk over columnar stores ontving Kersten in een eerder stadium van ACM al de internationaal gezien zeer prestigieuze SIGMOD Edgar F. Codd innovations Award in 2014 voor zijn lifetime achievements en eerder dit jaar de SIGMOD Systems Award  voor zijn onderzoeksbijdrage op het gebied van database systemen.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.