Beheer

Security
communicatie big data

Marionette maakt het censuur-agenten lastig

© CC BY 2.0 - Flickr.com KamiPhuc
27 augustus 2015
Een nieuw hulpprogramma kan data-stromen op het internet zodaning versleutelen dat ze een volstrekt 'onschuldig' voorkomen krijgen. Dat kan online oppositiegroepen helpen zich te onttrekken aan de aandacht van censuur-software van minder ruimdenkende overheden.

Online activisten beschikten al over het Tor-net, waarmee de herkomst van datapakketten behoorlijk effectief te maskeren is. Maar de geheime diensten van landen als Syrië, China en Iran ontwikkelden van hun kant weer hulpmiddelen om VPN's en Tor-netwerken te blokkeren. In het kat-en-muis-spel tussen de censuur-instanties en de activisten waren de laatsten dus weer aan zet. Hun nieuwste antwoord, ontwikkeld aan de Portland State University in Oregon, heet Marionette. Het is een tool dat op data-stromen en -bestanden een minicry-operatie loslaat, waardoor de er voor de censor software uitzien als gangbare onschuldige data-processen, zoals gaming of Skypen.

Ook reactie emuleren

Op zich bestonden daar al gereedschappen voor, maar die konden nog worden 'betrapt' door de bron van de datastroom op een bepaalde manier te verstoren. Aan de reactie van de databron was dan het tool voor de censuursoftware herkenbaar. Maar Marionette emuleert ook de verstoringsreacties van de databronnen waarvan het data-pakketten nabootst.

De makers van Marionette presenteerden hun opensourceproject in een paper voor de USENIX Security conferentie in Washington.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.