Main Software 50 onderstreept kracht Nederlandse softwarebranche

5 november 2015
Voiceworks, Fortes en Mavim. Dat is dit jaar de top-drie van de Main Software 50. Maar belangrijker dan het ranglijstje is de constatering, dat de softwarebranche nog steeds heel gezond is.

De Main Software 50, die Main Capital voor de vierde keer samenstelde in samenwerking met reseachpartner Dialogic, kent dit jaar maar liefst 22 toetreders: bedrijven die vorig jaar niet meededen of niet goed genoeg waren om tot de 50 krachtigste opkomende partijen te mogen worden gerekend.

Dat impliceert dat ook 22 bedrijven van de lijst verdwenen. Meestal omdat ze qua performance dit jaar voorbij gestreefd werden door branchegenoten. Maar er zijn ook bedrijven die van de lijst verdwenen doordat het ze goed deden, dat ze een aantrekkelijke overnamekandidaat werden. Dat speelde afgelopen jaar bij vier van de Main Software 50-bedrijven van 2014: TextKernel werd overgenomen door CareerBuilder; Aia software is ingelijfd door Kofax; Visionwaves is nu onderdeel van IFS; en Qelp is in handen van Sykes. 

Krachtige sector

Bij elkaar genomen hebben de 50 snelst groeiende, onafhankelijke, niet-beursgenoteerde softwarebedrijven die Main Capital en Dialogic in kaart brachten, 4536 FTE aan personeel in dienst. Dat is 13 procent meer dan vorig jaar. De gemiddelde jaaromzet per voltijdse medewerker komt, net als vorig jaar, uit op zo’n 122.000 euro.

De totale omzet van de top 50-bedrijven bedroeg in 2014 551 miljoen euro; dit betekent een stijging met 13 procent ten opzichte van 2013. Ter vergelijking: de doorsnee Nederlandse onderneming groeide met slechts enkele procenten. De meeste softwarebedrijven verwachten in hoog tempo door te groeien. 32 bedrijven op Mains ranglijst verwachten aankomende twee jaar met meer dan 20 procent te groeien.

Winstgevende activiteit

Productsoftware blijkt niet alleen een snel groeiende maar ook een winstgevende tak van industrie. 47 bedrijven hebben een positieve EBIT in 2013. 12 bedrijven hebben zelfs een EBIT-marge tussen de 21 en de 50 procent van de omzet in 2014.

Meer over de Main Software 50, inclusief de ranglijst, vindt u in het artikel De kracht van focus en kennis.


Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.