Overslaan en naar de inhoud gaan

Mailvader roept EU op tot ingrijpen

De toekomst van het open, innovatieve internet wordt bedreigd door de invloed en macht van techreuzen. Dit stelt Nathaniel Borenstein, die ooit met het door hem ontwikkelde e-mailprotocol MIME aan de wieg stond van het internet. Tijdens een bezoek aan Nederland heeft hij monopolies van techreuzen gehekeld en daarbij gepleit voor overheidsingrijpen.
facebook-dislike

Borenstein, die chief scientist is bij e-mailbeveiligingsspecialist Mimecast, maakt zich zorgen over de schaduwzijde van wat hij heeft helpen bouwen. Dit meldt het bedrijf in een persbericht nu na een bezoek aan Nederland door de mailgrondlegger. Tegelijkertijd is hij toch hoopvol over de toekomst van het internet, mits we nú in actie komen. Daarbij ziet de uitvinder maar één oplossing: dwang door de overheid. "Er moeten meer regels komen om monopolies van techreuzen  te reguleren."

Wereldimpact van AVG

"Ik heb mijn hoop gevestigd op de Europese Unie, die naar mijn mening de juiste koers hanteert." Borenstein noemt expliciet de Europese privacybeschermingsregels AVG (GDPR in het Engels). "Ook Amerikaanse bedrijven moeten aan de AVG voldoen. Zo heeft de EU-wetgeving een positieve impact op de rest van de wereld." Naast data- en privacybescherming maakt de MIME-ontwikkelaar zich hard voor open standaarden.

Open standaarden stimuleren volgens hem innovatie én geven gebruikers meer keuzes. "Mark Zuckerberg is multimiljardair geworden door weinig opties te bieden aan consumenten. Was alles op open standaarden gericht, dan was hij slechts multimiljonair geworden", aldus Borenstein. "Ik zie daarom maar één oplossing: dwang door de overheid. Er moeten meer regels komen om monopolies als deze te reguleren."

'De kinderziektes moeten eruit'

Borenstein erkent dat overheidsingrijpen makkelijker is gezegd dan gedaan. Hij maakt onderscheid tussen nieuwe en bestaande diensten, van opkomende en van gevestigde tech-aanbieders. De MIME-maker stelt dat het bij nieuwe diensten veel makkelijker is om het gebruik van open standaarden af te dwingen. "Ik denk dat boetes hiervoor een belangrijk instrument zijn. Ieder bedrijf heeft zijn prijs. Een multinational als Facebook verdient miljarden en zal niet onder de indruk zijn van een boete van een paar miljoen. Maar als je er een paar nullen achter zet, verandert dat de zaak."

"Elke nieuwe technologie heeft ongewenste bijeffecten. Toen ik het MIME-protocol ontwikkelde, wist ik dat cybercriminelen manieren zouden bedenken om er misbruik van te maken. En dat gebeurde ook. Zo beginnen ransomware-infecties vaak met een besmette bijlage. Maar onder de streep denk ik dat de e-mailbijlage de wereld meer goed dan kwaad heeft gedaan. De nadelen kunnen we voor een groot deel ondervangen met bijvoorbeeld e-mailbeveiligingssoftware en awareness-trainingen. Zo kijk ik ook naar het internet. De kinderziektes moeten eruit. Open standaarden zijn het medicijn."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in