Overslaan en naar de inhoud gaan

macOS-update dicht root-gat opnieuw

Apple heeft versie 10.13.2 van zijn macOS uitgebracht. Deze update verhelpt het stilletjes aangemaakte en wachtwoordloze root-acount op Macs. De voorgaande update maakte de snel uitgebrachte noodpatch voor dit gat ongedaan.
root-gat macOS
© Apple
Apple

Mac-beheerders en -gebruikers kunnen de 10.13.2-update voor High Sierra downloaden en installeren. Deze nieuwe versie lost diverse bugs op, waaronder ook een reeks securityproblemen én het root-gat waarmee Macs volledig zijn over te nemen.

Kwestie van permissies

Helemaal onderaan het supportdocument met security-informatie over 10.13.2 merkt Apple de grote root-kwetsbaarheid op. De nu vrijgegeven update “adresseert een permissiekwestie in de omgang met schermdelingssessies”. macOS heeft voortaan verbeterde omgang voor permissies, schrijft Apple.

Het Mac-besturingssysteem had dit laatst al gekregen met een noodpatch, die Apple snel heeft uitgebracht nadat het root-gat wereldkundig was gemaakt door een Turkse softwaredeveloper. Die fix, Security Update 2017-001, is automatisch door Apple geïnstalleerd om het openstaande rootaccount te dichten op macOS 10.13 en 10.13.1.

Open, dicht, heropend

Installatie van laatstgenoemde update ná de door Apple gepushte root-patch bleek die fix echter ongedaan te maken. Apple heeft bij het uitbrengen van Security Update 2017-001 al verklaard een audit uit te voeren op zijn ontwikkelprocessen, om herhaling te voorkomen. Eerder bleek een aangereikte workaround ook al voor heropening van het diepgaande root-account te zorgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in