Beheer

M maakt Android zuiniger en veiliger

29 mei 2015
Google belooft een reeks verbeteringen in zijn nieuwe versie van Android. Meest opmerkelijke belofte is het minder vaak hoeven opladen van Android-apparaten.

Voor zijn Nexus-tablets durft Google zelfs een verdubbeling te beloven van de tijd die verstrijkt tussen twee oplaadbeurten. Ook voor smartphones zijn aanmerkelijke verbeteringen te verwachten, stelt Google. Die worden gerealiseerd door de activiteit van apps verder terug te schroeven wanneer het toestel niet in gebruik is. Apparaten met Android M houden dat zelf in de gaten door via de sensoren te meten of het apparaat stil ligt, bijvoorbeeld op een bureau.

Betere beveiliging

Ook beveiliging en beheer worden verbeterd. Via een nieuwe vingerafdruk-API kunnen bouwers van apparaten en apps deze biometrische identificatiemethode makkelijker aanspreken in Android-toestellen. Het wordt bovendien eenvoudiger om in te stellen wat welke app op je apparaat mag doen. Dat hoeft nu niet meer bij het installeren vastgelegd te worden. Onder Android M kun je een app dwingen iedere keer dat die een bepaalde faciliteit van het apparaat wil gebruiken, om toestemming te vragen. Verleende toestemmingen worden ook overzichtelijker gemaakt. Men kan bijvoorbeeld een lijst oproepen van alle apps die bij de foto's kunnen, of die toegang hebben tot de microfoon.

Ook de back-upfunctie is verbeterd. Onder Android M worden alle apps, gegevens en instellingen automatisch naar Google Drive geback-upt, wanneer iemand een Google-account heeft. Dat volume aan gegevens telt niet mee bij de bepaling of je al aan je Drive-limiet zit. Met name het maken van een veiligheidskopie van app-gegevens en -instellingen is daarbij verbeterd ten opzichte van voorgaande versies.

Verder ondersteunt Android M onder andere USB-aansluitingen van het C-type, krijgt de gebruiker meer controle over de volume-instellingen en is de knip-en-plakfunctie verbeterd. En wie weet komen daar nog extra'tjes bij. Het werk aan Android M is nog niet afgerond; deze versie komt pas in het derde kwartaal op de markt. Meer informatie is  vinden op het Android Developers Blog.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.