Overslaan en naar de inhoud gaan

Logitech verstrikt in cloudrel om bricking

Logitech staakt komend jaar de support voor zijn universele afstandsbediening Harmony Link, maar gaat daarbij enkele stappen verder en maakt meerdere missers.

Niet alleen krijgt dat consumentenproduct dan geen klantenondersteuning of updates meer, Logitech is van plan het product onklaar te maken. Deze uitschakeling gebeurt op 16 maart 2018, zo is per mail aan gebruikers medegedeeld. Dit heeft veel mensen al ontzet, maar er is meer aan de hand.

Dumpen

Terwijl het in wezen gaat om het bricken van slechts een consumentenproduct, dat is uitgekomen in oktober 2011, blijkt Logitech meer misstappen te zetten. Zo heeft het bedrijf naar verluidt de afgelopen zes maanden een uitverkoop gehouden om zijn resterende voorraad kwijt te raken. Wel krijgen gebruikers van een Harmony Link die nog in de garantieperiode valt een nieuw, vervangend model. Gebruikers zonder garantie krijgen een korting aangeboden.

De straks niet langer ondersteunde Harmony Links lijken voor hun functioneren afhankelijk van een online-dienst, waar Logitech de stekker uit trekt. De aangereikte opvolger heeft echter soortgelijke cloudfunctionaliteit waardoor het veel mensen niet duidelijk is waarom de oudere apparaten actief doelbewust worden gebricked.

De leverancier geeft als reden dat een gebruikt “technologie certificaat” in maart volgend jaar verloopt. Logitech is niet van plan dit benodigde ‘onderdeel’ te verlengen. Het is officieel niet duidelijk wat dit ‘certificaat’ behelst. Op fora wordt gespeculeerd dat het om een licentie gaat op andermans technologie die dienst doet in of voor de oudere consumentenproducten.

Censuur en reverse-engineering

Verder gaan er nu berichten rond dat Logitech forumposts filtert op woorden als ‘rechtszaak’ en ‘class action’. Het omzetten van ‘verboden woorden’ in Unicode omzeilt deze censuur. Daarnaast zijn ondernemende gebruikers begonnen om de technische werking van de oudere Harmony Links uit te pluizen, zodat die dan na de EOL-datum toch functioneel blijven. Deze reverse-engineering van de hardware en de firmware is een open project op developersplatform StackExchange.

Update: Logitech zwicht voor de opgelaaide kritiek en biedt alle Harmony Link-gebruikers een gratis Harmony Hub in ruil aan.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in