Overslaan en naar de inhoud gaan

Linux smaakt Linux-gebruikers naar meer

De Linux Foundation leidt dat af uit de antwoorden van 387 IT-professionals van bedrijven met 500 miljoen dollar omzet en/of meer dan 500 medewerkers. Deze 387 werden verbijzonderd uit een onderzoek naar 1948 Linux-gebruikers. Daarmee is het onderzoek niet representatief voor de markt als geheel. Maar het geeft wel een beeld van de verschuivingen die optreden bij bedrijven die ervaring hebben met Linux.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Van de 387 respondenten meldt 76,4 procent van plan te zijn het komende jaar meer Linux-servers aan te schaffen. Voor Windows ligt dat percentage op 41,2 procent. Voor de komende 5 jaar wordt het verschil groter: 79,4 procent verwacht doorgaande groei van het aantal Linux-servers, tegen 21,3 procent voor Windows.

Windows-gebruik krimpt
Relatief veel Windows-gebruikers verwachten een afname van Windows, het komende jaar: 18,1 procent om precies te zijn. Dat is 10 maal zoveel als de 1,8 procent die een afname in het aantal Linux-servers verwacht.

36,6 procent van de ondervraagden geeft aan dat in de afgelopen 2 jaar Windows-servers vervangen zijn door Linux-servers. Dat overkwam Windows nog vaker dan Unix, dat bij 31,4 procent van de respondenten op een of meer servers werd vervangen door Linux. Overigens is de toekomst van Unix bij de Linux-gebruikers nog minder rooskleurig. Slechts 19,5 procent plant uitbreiding, en 19,8 procent voorziet een afname, de komende 12 maanden.

Voordelen Linux moeilijk te pareren
Windows en ook Unix zullen het bij de Linux-shops steeds zwaarder krijgen, verwacht de Linux Foundation. Voornaamste aanwijzing daarvoor is het gegeven, dat 6 van de 10 bedrijven verwacht Linux vaker in te gaan zetten voor bedrijfskritische toepassingen.

Ook de voordelen die bedrijven zien, zijn voor de leveranciersgebonden concurrenten moeilijk te pareren. Ruim twee derde vindt Linux technisch superieur aan Windows en Unix, 65 procent noemt de lagere kosten in gebruik, en 64 procent ziet in de beveiliging reden om Linux te gebruiken. Ook de opgebouwde ervaring, leveranciersonafhankelijkheid en de openheid scoren goed, met rond de 50 procent van de ondervraagden die dat een voordeel noemen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in