Overslaan en naar de inhoud gaan

'Linus Torvalds een gevaar voor succes Linux'

Poettering is en Duitse programmeur van gratis software en hij is - hij schrijft het zelf - niet populair in kringen van opensource-adepten. Het zijn met name zijn pogingen om open source te hacken die hem tot kop van jut hebben gemaakt. De aanvallen die hij te verduren krijgt, variëren van het opzetten van petities om Poettering zo ver te krijgen dat hij stopt met zijn werk tot haatmailtjes en zelfs oproepen tot geweld tegen zijn persoon.
Linus Torvalds
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Torvalds zet de toon met ruw en beledigend taalgebruik

Nu is internet natuurlijk vergeven van gestoorde mensen, constateert Poettering, maar het gedrag binnen grote delen van de opensourcegemeenschap is veel ruwer en beledigender dan in doorsnee gemeenschappen op internet. En een groot deel van de verantwoordelijkheid daarvoor rust op de schouders van Linus Torvalds, stelt Poettering.

Het is niet alleen dat Torvalds mensen afbrandt met opmerkingen als '[... ] zouden met terugwerkende kracht geaborteerd moeten worden. Welke gekken doen zulke idiote dingen? Hoe kan het dat ze hun babytijd hebben overleeft, als je bedenkt dat ze te stom waren om een tiet te vinden om aan te zuigen.' Waar Poettering vooral aanstoot aan neemt is, dat Torvalds dat als een effectieve manier adverteert om een gemeenschap te bestieren.

Veel potentiële contribuanten afgeschrokken

Hij heeft daarin in zoverre succes, dat er inmiddels een hele kliek rond hem dezelfde ruwe, beledigende manier van communiceren hanteert. Maar dergelijke communicatiemethoden hebben een belangrijke prijs: ze schrikken veel ontwikkelaars met potentieel goede bijdragen af.

Dat zie je ook terug in de samenstelling van de Linux-gemeenschap. Die bestaat vooral uit westerse, blanke, heteroseksuele, mannelijke dertigers en veertigers die een voldoende dikke huid hebben om zich dergelijk taalgebruik te laten welgevallen. Maar het schrikt ook velen af, en dat zal zeker gelden voor vrouwen en vertegenwoordigers van minderheden. En ook nieuwkomers zullen de Linux-gemeenschap niet als een warm bad ervaren. 'Ontwikkel snel een dikke huid, of neem de benen', is Poettingers advies.

Succes ondanks, niet dankzij Torvalds

Deze gang van zaken is schadelijk voor Linux en heeft ook zijn weerslag op de opensourcegemeenschap in het algemeen, vindt Poettering. 'Als Linux succes heeft gehad, dan is dat ondanks dit gedrag, en niet dankzij', stelt Poettering.

Poettering volledige blog is hier te lezen op Google+.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in