Liever meer glasvezel dan meer asfalt

21 november 2008
x

“De begroting van de Nederlandse overheid is niet oneindig, en dus moeten we keuzes maken waar we onze belastinggelden aan besteden. De komende tien jaar zal er meer dan 60 miljard euro worden geïnvesteerd in de aanleg en verbetering van wegen, tunnels en viaducten. We moeten ons afvragen of dat wel verstandig is. Kunnen we dat geld niet veel beter uitgeven aan onderwijs of de telecomsector? Is glasvezel kortom niet verstandiger dan asfalt?”

Om welvaart en welzijn weer in balans te brengen, stelt prof. dr. ir. Nico Baken, senior strateeg bij KPN en tevens hoogleraar Bedrijfscommunicatie aan de TU Delft, in plaats van meer asfalt een verregaande aanpassing van de ICT-, zorg- en energiediensten voor die aan alle woningen in Nederland worden geleverd. Want hoewel bijvoorbeeld in ICT de afgelopen vijftien jaar belangrijke innovaties zijn bereikt zoals breedbandaansluitingen en mobiele telefoondiensten, zijn in het huis, onderweg en op het werk zelf niet of nauwelijks fundamentele en gestandaardiseerde aanpassingen landelijk ingevoerd.

Baken: “Onze werkplek, onze wegen en onze woningen zijn wat betreft aansluitingen en inrichting nog steeds archaïsch. Stel dat we de komende jaren investeren in het aanleggen van glasvezel naar elk van de 6,7 miljoen huizen in Nederland, fiber-to-the-home, inclusief een inhuis breedbandnetwerk. Met zo’n netwerk halen we in de toekomst bandbreedtes van 1000 Mbps tot aan 100 Tbps. Daaraan kunnen we alle apparatuur in huis koppelen, zowel ICT-diensten, multimedia alsook energie- en zorgdiensten.”

De zorgdiensten zijn met name, maar niet uitsluitend, nuttig voor de ‘grijze golf’ die zich aandient en schreeuwt om extramurale zorgdiensten. Maar een dergelijk netwerk biedt ook nieuwe mogelijkheden voor alternatieve energiebronnen. Baken: “In huis kan een eigen brandstofcel worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld een miniwarmtekrachtkoppeling. Die kan zonne-energie uploaden naar het buurt- en energienetwerk. Er zijn enorme energiebesparingen mogelijk, tot wel 50 procent van het huidige gebruik. Met die besparingen kunnen we zeker de aanleg van een dergelijk netwerk, wat toch al snel 20.000 euro per huis zal zijn, financieren. Het overige deel van de kosten zou gedragen moeten worden door de overheid, die vanwege Europese richtlijnen om meerdere redenen gebaat is bij de aanleg van een dergelijk vooruitstrevend netwerk.”

De verregaande maatregelen zullen zorgen voor een aantal belangrijke voordelen die het welzijn van burgers zullen vergroten. Immers, als het huishoudbudget stabiel blijft en de vergrijzing relatief gemakkelijk thuis wordt opgevangen, zullen veel burgers de balans in hun leven als beter en prettiger ervaren. Maar ook de andere voordelen zijn niet te onderschatten. Baken: “Nederland wordt door de aanleg van dit netwerk de top-innovator in Europa. We moderniseren in één keer toekomstvast en duurzaam een belangrijk deel van onze infrastructuur. Bovendien zetten we energieschaarste om in een overvloed van gedistribueerde energie en verminderen we onze CO2-uitstoot met ten minste de ruim 200 megaton die we nu in totaal in één jaar uitstoten.”

IT Innovation Challenge 2008
De visie van prof. dr. ir. Nico Baken ligt aan de basis van de probleemstelling van de IT Innovation Challenge 2008. Uitgangspunt van de Innovation Challenge is dat gemêleerde teams afkomstig uit onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven in één dag een oplossing proberen te vinden voor een maatschappelijk probleem. De stelling van dit jaar luidt: ‘Hoe krijgen we het Nederlandse huis op orde met inzet van een standaard ICT-netwerk dat in huis ten minste de zorg- en energiediensten kan leveren, zodat duurzaam leven en wonen mogelijk worden?’. De competitie vindt plaats op 25 november in Nieuwegein, voorafgaand aan het Landelijk Architectuur Congres (LAC) 2008.
Baken is verguld met het feit dat professionals met verschillende achtergronden zich buigen over zijn vraagstuk: “Ik vind het nu al geslaagd omdat simpelweg het inbrengen van deze probleemstelling bij de Challenge al awareness genereert.”
Meer informatie www.hetkanwelsnel.nl


 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!