Overslaan en naar de inhoud gaan

'Lenovo wil deel servertak IBM overnemen'

Met de overname wil Lenovo zijn activiteiten verder verbreden. De Chinese fabrikant nam in 2004/2005 al voor 1,25 miljard dollar de pc-divisie van IBM over. Het bedrijf sloot vorig jaar ook een alliantie met EMC om samen servers en netwerkopslagsystemen te ontwikkelen en te verkopen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Een overeenkomst tussen beide partijen kan nog wel enkele weken op zich laten wachten, zei een anonieme bron met kennis van zaken tegen persbureau Bloomberg.

Ook de zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat besprekingen tussen IBM en Lenovo gaande zijn. Lenovo zegt in een schriftelijke verklaring voor de effectenbeurs van Hong Kong alleen dat het voorbereidende onderhandelingen voert "met een derde partij in verband met een potentiële acquisitie".

Met de transactie zou 2,5 tot 4,5 miljard dollar zijn gemoeid, afhankelijk van welke onderdelen precies in andere handen overgaan.

Transactie waarschijnlijk beperkt tot eenvoudige x86-servers

Een mogelijke deal zal hoogstwaarschijnlijk beperkt blijven tot servers met x86-processors voor de onderkant van de markt, de zogeheten 'commodity'-hardware. Krachtiger servers zoals de PureSystems-serie en iDataPlex-productlijn zullen er niet onder vallen, verwachten analisten.

Voor IBM zou de drijfveer zijn dat standaardservers lage winstmarges hebben. Hetzelfde argument gold indertijd ook voor het afstoten van de pc-activiteiten.

IBM is 3e op wereldmarkt voor x86-servers

In 2012 was IBM na HP en Dell naar omzet gemeten de 3e leverancier van servers voor de onderkant van de markt, aldus marktonderzoeker Gartner. IBM's marktaandeel daalde in een jaar van 16,4 naar 15 procent, maar ook de nummers 1 en 2 verloren terrein.

Zakenbank Morgan Stanley raamt de jaaromzet van IBM's x86-serveractiviteiten in 2012 op 4,9 miljard dollar, op een totale serveromzet van 15,4 miljard dollar. IBM zelf publiceert geen uitsplitsing van de resultaten van de serverdivisie.

Financieel directeur laat doorschemeren dat 'actie wordt ondernomen'

Bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers zei IBM's financieel directeur Mark Loughride donderdag dat sommige bedrijfsonderdelen 'onder de maat presteren' of 'in een overgangsfase verkeren'. Hij noemde in dit verband System x (de productlijn voor standaard x86-servers), Power Systems en bepaalde opslagproducten. Loughridge kondigde aan dat IBM op deze terreinen "substantieel actie" zal ondernemen, zonder nadere toelichting.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in