Lenovo haakt in op Windows 8 met 'convertibles'

10 oktober 2012
Enkele weken voor de introductie van Windows 8 heeft Lenovo vier laptop-achtige tablets gepresenteerd met het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Of zijn het tablet-achtige laptops?

‘Convertible’, zo noemen pc-fabrikanten de kruising tussen tablet en laptop. Ze hebben een aanraakscherm maar kunnen ook met een – al dan niet afneembaar – toetsenbord worden bediend. Afhankelijk van de situatie kan de gebruiker zelf kiezen wat het handigst is.

Deze flexibiliteit sluit aan op een belangrijke eigenschap van Windows 8: de dubbele gebruikersinterface, met enerzijds de ‘Windows 8-stijl’ of ‘Modern’-interface voor touchscreens en anderzijds het vertrouwde bureaublad, dat zich meer leent voor gebruik met een toetsenbord.

Lenovo ziet in convertibles groeimarkt, analisten zijn sceptisch

Lenovo ziet convertibles als een centraal onderdeel van zijn strategie om marktaandeel te winnen, zei de hoogste baas van de productgroep Peter Hortensius tegen persbureau Bloomberg.  Marktonderzoekers zijn er minder van overtuigd dat klanten zitten te wachten op convertibles. Ze zouden als laptop niet krachtig genoeg zijn en niet zo draagbaar als een pure tablet. Volgens IDC daalde de verkoop van deze productcategorie in het 2e kwartaal van 200.000 naar 150.000 exemplaren. Dat is minder dan 1 procent van de totale pc-markt.

Een Thinkpad, een IdeaTab en twee IdeaPads

De nieuwe modellen van Lenovo vallen uiteen in drie series: Thinkpad, IdeaPad en IdeaTab.

  • De Thinkpad Twist is bedoeld voor zakelijke gebruikers. Het is een ultrabook met een touchscreen van 12,5 inch dat niet alleen kan kantelen zoals ieder laptopscherm, maar ook om zijn as kan draaien. Dat laatste heeft als voordeel dat het scherm ook omgekeerd op het toetsenbord kan rusten. In een handomdraai verandert de Twist daardoor van een laptop in een tablet. Lenovo stopt er een Intel Core i7-processer in een SSD van 128 GB of een traditionele harddisk van 500 GB. Een 3G-module voor mobiel internet is optioneel. In de VS vraagt Lenovo er vanaf 849 dollar voor.
  • Op het eerste gezicht is de IdeaPad Yoga 13 een gewone notebook. Het bijzondere is dat het HD-aanraakscherm van 13,3 inch 360 graden kan kantelen. Met het scherm tegen de bodem van de computer geklapt, ontpopt de Yoga 13 zich als tablet. Nadeel is wel dat het fysieke toetsenbord dan open en bloot aan de onderkant van het apparaat zit. Het scherm kan overigens niet worden losgemaakt.
    De Yoga 13 is leverbaar met een Core i5- of Core i7-processor, een SSD van 256 GB en maximaal 8 GB werkgeheugen. Lenovo belooft een batterijduur van 8 uur. Hij is 17 millimeter dik en kost vanaf 1099 dollar als hij op 26 oktober in de Amerikaanse winkels ligt.
  • Het kleinere broertje, de IdeaPad Yoga 11, draait niet onder Windows 8 maar het daarvan afgeleide besturingssysteem Windows RT. Dat geeft al aan dat er een ARM-processor in dit model zit – in dit geval de quad-core Tegra 3 van Nvidia. Het aanraakscherm heeft een diameter van 11,6 inch. De gebruiker zou tot 13 uur op een volle batterij moeten kunnen werken. De levering begint in december tegen prijzen vanaf 799 dollar.
  • De IdeaTab Lynx is in zijn basisvorm een gewone tablet met een 11,6-inch touchscreen,.maar Lenovo biedt als optie een koppelbaar toetsenbord aan. Daar zit ook een extra batterij in die de gebruiksduur verdubbelt tot 16 uur. Het hart van de Lynx is de nieuwe Atom Z2760-processor (codenaam Clover Trail) die Intel speciaal voor tablets heeft ontwikkeld. De tablet kost 599 dollar, het toetsenbord 149 dollar. De Lynx is leverbaar vanaf december.
  • Lenovo maakte dinsdag ook nog bekend dat de eerder aangekondigde ThinkPad Tablet 2 nog deze maand in de VS leverbaar zal zijn. De eenvoudigste uitvoering kost 849 dollar.
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.