Beheer

Security
Diefstal

Laptop met gemeentelijke gegevens gestolen

Beveiliging van laptop niet optimaal, identiteitsfraude niet uit te sluiten

6 december 2016

Beveiliging van laptop niet optimaal, identiteitsfraude niet uit te sluiten

De laptop van een medewerker van een bedrijf dat voor gemeenten de onroerendezaakbelasting regelt is vorige week woensdag gestolen. Op die laptop staan waarschijnlijk gegevens van inwoners en bedrijven in gemeenten waarvoor het bedrijf in 2015 heeft gewerkt. Zeker vier gemeenten, waaronder Zutphen, Venray en Noordenveld, maakten maandagmorgen melding van het mogelijke datalek.

De eigenaar van de laptop kan niet garanderen dat alle lijsten met gegevens zijn gewist. Omdat het bedrijf voor meer gemeenten werkt, zijn mogelijk meer plaatsen getroffen, aldus de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD). De dienst en de gemeenten willen niet zeggen om welk bedrijf het gaat of wat dat bedrijf precies voor gemeenten doet.

Op de laptop staan namen, adressen, geboortedata, burgerservicenummers en bedrijfsgegevens. Met een burgerservicenummer en persoonsgegevens kan iemand bijvoorbeeld ten onrechte toeslagen aanvragen.

Volgens de gemeente Noordenveld heeft het bedrijf toegegeven dat de beveiliging van de gegevens op de laptop niet optimaal was. Na de diefstal hebben specialisten onderzocht wat er precies op de laptop stond, maar dat had geen resultaat.

De gemeenten hebben een speciaal telefoonnummer geopend voor mensen met vragen over de gegevensdiefstal. Er is aangifte gedaan bij de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens. Zutphen werkt sinds dit jaar niet meer met het betrokken bedrijf en is in verlegenheid gebracht dat persoonsgegevens op een laptop van dat bedrijf zijn achtergebleven.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.