Overslaan en naar de inhoud gaan

Laatste IPv4-blokken mogelijk deze week uitgegeven

APNIC, de organisatie die de IP-adressen beheert voor de Australisch-Aziatische regio, heeft nog recht op 2 blokken IPv4-adressen omdat deze regio de afgelopen maanden zeer snel door zijn voorraad is gegaan. Toekenning van deze 2 blokken zet een beleidsmaatregel in werking waarbij de laatste 5 blokken aan de 5 regionale adresbeheerders worden uitgedeeld, legt Leo Vegoda uit. Vegoda is manager nummervoorraad bij de Internet Assigned Numbers Authority (IANA).
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het toekennen van een blok IP-adressen aan een regionale nummerbeheerder kost doorgaans 2 werkdagen aan administratieve handelingen, zegt Vegoda tegen IT World. IANA doet geen uitspraken over de uitgifte van nummerblokken tot de procedure is afgerond. Maar, zo zegt Vegoda, het zou best mogelijk zijn voor ons om een verzoek voor het eind van de week te verwerken.

Hamsteren ligt voor de hand
Toekenning van de laatste blokken IPv4 door het hoogste niveau in de beheerstructuur, betekent nog niet dat er geen IPv4-adres meer te krijgen is. Zolang de regionale nummerbeheerders, en op een lager niveau ISP's, nog voorraad hebben, kunnen deze worden toegekend aan individuele internetgebruikers. Maar met name in Azië waar het aantal internetabonnees zeer snel toeneemt, zal deze voorraad het eerst op zijn. Nu de laatste IPv4-adressen opraken, ontstaat vermoedelijk ook bij ISP's een run op de traditionele adressen. Nadat de IPv4-adressen bij de regionale beheerder en bij de ISP's op zijn, kunnen alleen nog nieuwe aansluitingen op basis van IPv6-adressen worden gemaakt.

Zie voor meer informatie over de IPv6-adresproblematiek het Automatisering Gids IPv6-dossier

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in