Overslaan en naar de inhoud gaan

Laadpassen elektrische auto's heel makkelijk te kraken

De passen waarmee elektrische auto’s opgeladen kunnen worden bij laadpalen zijn vrijwel niet beveiligd, waardoor ze erg makkelijk gekopieerd kunnen worden. Dat geldt voor alle Nederlandse laadpassen en openbare laadpalen, meldt NOS.

Beveiliger ESET deed hiernaar onderzoek en constateerde dat de beveiliging van de laadpassen slecht is. Met de passen kunnen auto-eigenaren zich identificeren bij een laadpaal en vervolgens tanken. Een pas is voorzien van een digitaal serienummer dat niet is afgeschermd. Uitlezen van dit nummer, volstaat om fraude te kunnen plegen. En dat is niet moeilijk volgens Dave Maasland, CEO bij ESET Nederland. “Een smartphone met een speciale app en een lege pas zijn voldoende”, laat hij weten aan NOS. Dat vereist wel dat de kwaadwillende toegang heeft tot de pas, maar omdat het kopiëren maar weinig tijd kost, zou dat ongemerkt kunnen gebeuren in het openbaar.

Er zijn nog geen gevallen bekend waarbij de laadpassen zijn gekopieerd en misbruikt.

Zowel NewMotion, dat laadpassen uitgeeft, als Fastned, dat laadpalen aanbiedt, erkennen dat de beveiliging niet heel sterk is. NewMotion zegt toe dat bij misbruik de klant de kosten vergoed krijgt. Fastned stelt dat het op vreemde transacties let en vertrouwt op camera’s bij de laadstations, die het kenteken van de frauderende automobilisten opnemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in