Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwart ICT-bedrijven heeft personeelstekort

Een kwart van de ICT-bedrijven in Nederland kampt met een personeelstekort. Daardoor verwachten ze minder te kunnen produceren dan wanneer er wel genoeg krachten beschikbaar zouden zijn. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de ICT-sector is het al langer erg moeilijk om vacatures gevuld te krijgen. Begin 2015 had al een op de negen ondernemingen in deze branche een personeelstekort.

Eerder had de delfstoffenwinning nog het meeste last van een krappe arbeidsmarkt. Maar door de sterk gedaalde olieprijzen en het verder dichtdraaien van de gaskraan, heeft daar inmiddels vrijwel geen enkel bedrijf meer een gebrek aan mankracht.

Per sector loopt situatie sterk uiteen, aldus het statistiekbureau. In de horeca zegt dik 11 procent te weinig personeel te hebben. In de industrie is dat een kleine 10 procent en in de bouw bijna 8 procent. Kleinere bedrijven, met maximaal vijftig werkzame personen, hebben door de bank genomen iets meer moeite bij het vinden van voldoende nieuwe mensen dan grotere bedrijven.

Voor alle ondernemingen samen, exclusief de financiële sector, geldt dat ongeveer een op de tien bedrijven een krapte op de arbeidsmarkt ervaart. Volgens het CBS betekent dit dat de spanning op de arbeidsmarkt afgelopen kwartaal verder is toegenomen.

Maar zo doorgeschoten als in 2008 is de situatie nog niet, blijkt uit de cijfers. Vlak voor het begin van de crisis werd nog bij ongeveer een op de vijf niet-financiële bedrijven de productie gehinderd door een tekort aan arbeidskrachten.

Onlangs meldde het CBS ook al dat in het eerste kwartaal het aantal openstaande vacatures in Nederland het sterkst is gegroeid sinds tien jaar. Tegenover elke vacature staan nu om precies te zijn 2,6 werklozen, een jaar geleden waren dat er nog 3,9.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in