Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwaliteit ICT-infrastructuur onderwijs wankelt

De Stichting SURF ziet door de voorgenomen bezuinigingen het structurele tekort oplopen tot 12 miljoen euro. Het budget van SURF werd eerder al gekort doordat vanaf eind 2013 de aardgasbaten (FES-gelden) niet langer aan SURF-projecten kunnen worden besteed. De zorgen van SURF worden gedeeld door de verenigde universiteiten (VSNU).
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De organisatie - die met een aantal aangesloten werkmaatschappijen gemeenschappelijke diensten verzorgt voor het hoger onderwijs en onderzoek - vreest dat daardoor de vernieuwing in de knel kom waardoor vooral in de nabije toekomst de kwaliteit van de dienstverlening onder druk komt te staan. SURF speelt bijvoorbeeld internationaal een belangrijke rol met het SURFnet-netwerk en het Europese knooppunt van researchnetwerken Netherlight. Maar SURF ontwikkelde bijvoorbeeld ook een toonaangevende authenticatiedienst, heeft een proeftuin voor innovatieve outsourcingstrategieën en werkt aan verdienmodellen voor open-sourcemateriaal.

Op zoek naar efficiencywinst

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs onderbouwt haar beslissing door te wijzen op synergievoordelen die zijn te behalen door betere samenwerking met onder meer Kennisnet (lager- en middelbaar onderwijs) en Sambo-ICT, een zelfstandige organisatie van en voor alle MBO-instellingen. Ook wil de minister dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaat meebetalen aan de infrastructuur die SURFnet beheert.

SURF wil met alle betrokken partijen in overleg hoe de schadelijke effecten van deze forse bezuinigingen kunnen worden beperkt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in