Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstmatige intelligentie laat auto rijgedrag aanpassen

Nvidia-ceo Jen-Hsun Huang onthulde het systeem genaamd Drive PX tijdens de GPU Technology Conference van het bedrijf. Het systeem leunt zwaar op de verwerkingskracht van de grafische processors (GPU's) waar het bedrijf zich in heeft gespecialiseerd.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Huang liet zien hoe belangrijk het verwerken van visuele informatie is bij het functioneren van zelfsturende auto's. Bij het ontwerpen van de software voor zelfsturende auto's is het geen zaak van het programmeren van een aantal if-then statements. Nvidia gaat een stap verder door met een neuraal netwerk een zelflerend systeem te bouwen dat beter in staat is met complexe verkeerssituaties om te gaan dan de huidige slimme systemen die ongelukken moeten voorkomen. De beelden moeten in hoog tempo door het systeem worden verwerkt, iets waar GPU's heel goed in zijn.

Reactie op gat in de weg

Nvidia is niet de enige partij die deep learning inzet voor het verbeteren van rijgedrag. Bij DARPA, de IT-onderzoeksorganisatie van het Amerikaanse leger, werken wetenschappers aan Project Dave, waarin een neuraal netwerk leerde van video's die waren opgenomen terwijl iemand met de auto in de stad rondreed. Door de auto daarna zelf te laten rijden in zo'n omgeving, toonde de computer het gedrag van de bestuurder in vergelijkbare situaties, bijvoorbeeld als deze een gat in de weg tegenkomt.

Het Driver PX-syteem komt in mei beschikbaar. Audi heeft al aangegeven het systeem te gaan gebruiken bij het trainen van zijn zelfsturende auto's.

Verbod op menselijke besturing

Tijdens dezelfde conferentie sprak Tesla-ceo Elon Musk de verwachting uit dat er in de toekomst een verbod komt op menselijke besturing van een auto. "We kunnen het niet hebben dat een mens een dodelijke machine met een gewicht van 2 ton stuurt." Hij ziet het ontwikkelen van zelfsturende auto niet als een onoverkomelijk probleem. Het is juist de mix van menselijke en computergestuurde auto's die gevaarlijke situaties oplevert, aldus Musk.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in