Innovatie & Strategie

Security
beveiliging

Kruisbestuiving voor Nederlandse security start-ups

Ervaren Nederlands ICT-bedrijf legt link tussen security start-ups, proven technology en de middenmarkt.

© CC0 - Pixabay
11 januari 2019

Ervaren Nederlands ICT-bedrijf legt link tussen security start-ups, proven technology en de middenmarkt.

Het twintig jaar oude Lantech slaat een nieuwe koers in waarbij het security op enterpriseniveau blijft bieden, maar combineert met innovatieve beveiligingstechnologie van start-ups. Via investeerder TIIN Capital wordt ook een link gelegd met een nieuw techfonds op securitygebied dat binnenkort zijn eerste closing heeft.

De Lantech-geschiedenis lijkt zich te herhalen: het management van deze Nederlandse securityleverancier pleegt een buy-in. Krap 10 jaar geleden speelde een buy-out, door toenmalig management plus investeerders VC&C en TIIN Capital. Laatstgenoemde is tevens herkomst van het huidige, verse management dat nu de buy-in pleegt.

Securitycirkel rond

De in oktober aangetreden managing directeur van Lantech is Henk de Boer, die al sinds juli 2015 partner is bij TIIN Capital. Sinds december heeft de ICT-firma nog een directeur, Sebastiaan Kors, die sinds augustus vorig jaar ook partner is bij het nieuw opgezette Dutch Security TechFund, opgezet door TIIN Capital en waar onder meer KPN aan meedoet.

Belangrijker dan deze managementwijziging en financiële achtergrond is de nieuwe koers die Lantech inzet. Het gaat security start-ups en scale-ups helpen aan markt. En het gaat daarmee ook zichzelf helpen aan nieuwe technologie, marktbereik en onderscheidendheid. “We doen het vanuit de ideologische gedachte, en natuurlijk ook voor onze security offering”, vertelt managing director Kors aan AG Connect.

Middensegment

Hij geeft aan dat Lantech voor de omarming van security start-ups met name kijkt naar zo’n partij te bieden heeft. De selectiecriteria zijn niet zozeer gebaseerd op wat klanten vragen. “Veel klanten weten niet goed wat ze moeten vragen”, schetst Kors het securitylandschap in het middensegment van de Nederlandse markt. “Zo begon bijvoorbeeld ook Palo Alto Networks met hun next-generation firewalls.” Lantech bracht die securityproducten ooit als eerste naar Nederland.

Terwijl er valt te spreken over ICT-kennistekort in de grote vijver van het MKB in ons land, hebben organisaties daar wel te maken met dreigingen van enterprise-kaliber. Cybercriminelen werken namelijk steeds professioneler en met geavanceerdere middelen, constateren securityleveranciers. Deze waarschuwende woorden komen van grote, gevestigde namen  en ook van Lantech.

Product-push versus functioneel

Ondertussen wordt er volgens Kors door veel organisaties nog gedacht vanuit (bestaande) producten, en daarmee van gevestigde leveranciers. Dit geldt voor zowel ICT-afnemers als ook voor dienstverleners zoals integrators, die nogal eens merkgebonden zijn.

“Er is veel sprake van technologie-push”, zegt de Lantech-directeur. Hij voegt hieraan toe dat dit wel geleidelijk aan verandert, mede door de omarming van cloud. Een meer functionele beschouwing en zo meer inhoudelijke technologie- plus productkeuze vereist echter weer een hoger kennisniveau. “Over het algemeen kiezen mensen toch voor proven technology.”

Weerbaarheid van BV Nederland

De nieuwe koers van Lantech om veelbelovende start-ups te omarmen en naar klanten te brengen, moet dit doorbreken. Kors geeft aan dat dit bewust is meegenomen in het plan van de nieuwe leiding: dat veelbelovende technologie van nog onbekende security start-ups aan bod moet kunnen komen.

“Uiteindelijk is dat ook beter voor de klant, en voor de markt, en voor de weerbaarheid van de BV Nederland”, stelt de co-directeur van Lantech. Hij erkent dat dit natuurlijk ook dient zodat de ICT-leverancier zich kan onderscheiden van de concurrentie in het middensegment van de woelige securitymarkt.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.