Beheer

Netwerken

Kroes hekelt chaos in Europa bij 4G

27 februari 2013
Europa investeert 50 miljoen euro in de ontwikkeling van de volgende generatie mobiele telefonie. Maar eurocommissaris Digitale Agenda Neelie Kroes maakte zich op het Mobile World Congress in Barcelona vooral boos om de chaos bij de implementatie van de jongste 4G-standaard.

"Europa schiet zichzelf in de voet", en "Als je de toewijzingen van het EU-spectrum in kaart brengt, lijkt dat nog het meest op een schaal spaghetti", waren de kwalificaties die Kroes de Europese ministers voor de voeten wierp tijdens een besloten bijeenkomst waarvan het verslag is uitgelekt. En dat terwijl nog maar 10 van de 17 lidstaten een 4G-netwerk hebben uitgerold.

'Onvergeeflijke verspilling'

Kroes verwijt dat de nationale overheden, die de veilingen van het 4G-spectrum vooral oppakken als methode om geld binnen te haken, en niet behandelen als een investering in netwerken in het algemeen belang. De toekenning verloopt ook veel te traag, meent Kroes. "We willen 1200 Mhz aan spectrum voor draadloos breedband. Daar hebben we al 1000 van toegewezen, maar de meeste EU-landen hebben niet meer dan 650 Mhz beschikbaar gemaakt. Dat is een enorme verspilling, dat is onvergeeflijk, zei Kroes.

Investeringen in mobiel breedband schieten tekort

Volgens de Europese Commissie gaapt er momenteel een investeringsgat van zo'n 27 miljard euro tussen wat er momenteel aan mobiele netwerken in Europa aangelegd is en wat er feitelijk nodig zou zijn voor Europa's behoeftes.

De Europese Commissie heeft de conclusie getrokken dat investeren in snellere mobiele netten nodig blijft, en heeft voor dit jaar 50 miljoen euro uitgetrokken voor subsidiëring van onderzoek naar de architectuur en functionaliteit van 5G, de volgende generatie mobiele netwerken.

 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.