‘Klik ontbreekt vaak’
Dat blijkt uit de ‘Imago Blauwdruk Arbeidsmarkt ICT’ van het Rotterdamse bureau Blauw Research, dat 443 IT-professionals en 202 IT-studenten ondervroeg over hun kijk op de ICT-arbeidsmarkt. Uit het onderzoek komt naar voren dat IT-studenten en -professionals organisaties binnen de IT-sector zien als internationale organisaties met een goede naam, waar de carrièremogelijkheden goed zijn en de functies interessant. De cultuur in de IT-sector is vaak zakelijk en hiërarchisch, maar ook modern, oordelen de respondenten, en wordt in zeer beperkte mate gezien als mensgericht, persoonlijk en informeel.
Keuzestress
Daardoor ontbreekt de klik met IT-organisaties vaak. “Vooral de nieuwe generatie zoekt steeds meer naar menselijke, persoonlijke en informele organisaties”, zegt Linda Metzemaekers, Research Manager bij Blauw Research. Dat wordt volgens haar ook bemoeilijkt doordat het voor studenten en professionals moeilijk is om onderscheid te maken tussen de verschillende organisaties.
Maar liefst 62 procent van de ondervraagde IT-studenten vindt het moeilijk om uit alle mogelijke toekomstige werkgevers de juiste te kiezen. “In interviews die ik met studenten had kwam naar voren dat ze echt keuzestress hebben en hier zelfs wakker van liggen. Maar liefst 46 procent is wel eens bang in de zoektocht naar een werkgever de verkeerde keuze te maken.” Metzemaekers vindt dit opmerkelijk. “Je zou denken dat ze in deze tijd denken: iedere baan die ik kan krijgen is meegenomen, maar ze blijven uiterst kritisch en zelfverzekerd. Zo gelooft 36 procent van de studenten alles in huis te hebben om een top-IT’er te worden en vindt bijna de helft zichzelf een betere kandidaat voor een mogelijke toekomstige werkgever dan zijn studiegenoten. Slechts 11 procent vindt zichzelf niet de beste kandidaat.”
Veranderend profiel ICT’ers
Waar de gevestigde orde zichzelf vooral typeert als analytisch, zelfstandig en loyaal, zien studenten zichzelf juist eerder als leergierig, perfectionisch en zelfstandig. Volgens Metzemaekers zijn studenten veel bewuster met hun carrière bezig dan vroeger. “De huidige student maakt een heel bewuste studiekeuze. Hij gaat niet voor iets dat hem alleen leuk lijkt, maar kijkt ook echt wat hij er later mee kan en hoe zijn kansen op de arbeidsmarkt zijn tegen de tijd dat hij klaar is met zijn opleiding.” Ook bijbaantjes worden heel bewust gekozen. Dus liever een baan als helpdeskmedewerker of websitebouwer dan vakkenvuller in de supermarkt of pizzabezorger. Ruim een kwart van de IT-studenten zegt ook pas gelukkig te zijn als zij de top hebben bereikt, bij ervaren IT-professionals is dit 16 procent. Bovendien vindt ruim vier op de tien IT-studenten dat succes gelijk staat aan geluk.
Metzemaekers adviseert IT-bedrijven om veel aandacht te schenken aan een goede begeleiding van starters. “Ondanks dat ze erg tevreden zijn over zichzelf en vinden dat ze zelfstandig kunnen werken, vinden startende IT-professionals het erg belangrijk om op het werk bij een team te horen. Daarnaast eisen ze tijdens hun werkzaamheden continu feedback en begeleiding.”
Niet alleen de ICT’er zelf verandert, ook de keuzemotieven staan op de helling. Hoewel IT’ers nog altijd veel waarde hechten aan goede arbeidsvoorwaarden, worden de sfeer en de ontwikkelingsmogelijkheden steeds belangrijker gevonden bij het maken van een keuze voor een bepaalde werkgever. Metzemaekers: “IT’ers kiezen voornamelijk voor deze branche om zichzelf te ontwikkelen en omdat dit iets is wat hen echt ligt. Geld verdienen speelt een veel minder grote rol voor hen dan een aantal jaren terug.”
Niet alleen focussen op salaris
Desondanks adviseert Metzemaekers niet te bezuinigen op salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. “Dit is nog steeds het allerbelangrijkste voor IT’ers. Veel meer dan in andere branches. Daar moet je zeker niet op bezuinigen. Maar IT-werkgevers redden het niet meer door alleen daarop te focussen. Dit maakt je niet bijzonder of uniek.” Wat haar betreft zouden IT-bedrijven in hun arbeidsmarktcommunicatie meer in moeten zetten op ontwikkeling en sfeer. “Laat zien wat de mogelijkheden binnen je bedrijf zijn. Laat Young Professionals bijvoorbeeld bloggen over hoe het is om voor je te werken. Ik weet dat veel organisaties dat doodeng vinden, maar als je goed voor je mensen bent, heb je toch niets te verliezen?” Professionals die op zoek zijn naar een baan hebben volgens haar behoefte aan authentieke verhalen. “Een blog of video zegt meer dan een gelikt verhaal in een dure campagne. Wat een ‘echt mens’ – of beter nog – een bekende zegt, geloof je eerder.”
Google en Apple hebben dat goed begrepen. Deze bedrijven zeggen tegen hun personeel: wees er trots op dat je hier werkt en draag dit uit. Dat betaalt zich volgens Metzemaekers terug. “Voor Google wil iedere IT’er wel werken!”
Uit het onderzoek van Blauw blijkt inderdaad dat IT-studenten het liefst voor Google werken, ook omdat dit een werkgever is die werknemers veel ruimte biedt voor ontwikkeling. Bij professionals gooit het bedrijf uit Mountainview ook hoge ogen, maar is Capgemini nog net iets geliefder.
Het IT-bedrijf met de grootste naamsbekendheid is Microsoft bij de IT-studenten en opnieuw Capgemini bij de IT-professionals.
Registreren
- Direct toegang tot AGConnect.nl
- Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
- 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl
Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!