Kleine donoren financieren Wikipedia ruimschoots

2 januari 2013
Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia, haalde in 2012 ruim 38,5 miljoen dollar op in voornamelijk kleine donaties. Daarmee kon de zeer populaire website ruimschoots worden gefinancierd.

Wikipedia trok in 2012 ruim 19 miljard page views per maand van ruim 483 miljoen unieke bezoekers Daarmee is het de 5e drukst bezochte website wereldwijd. Het runnen van deze site vergde volgens het jaarverslag van Wikimedia 27  miljoen dollar.

Van de 38,5 miljoen dollar die Wikimedia afgelopen jaar binnensleepte, was ruim 35 miljoen afkomstig van meer dan een miljoen donoren. Daarbij gaat het voornamelijk om kleine donaties; slechts een fractie van hen gaf meer dan 1000 dollar.

Wikimedia organiseerde vorige maand nog een stevige actie om meer geld op te halen, wat resulteerde in ruim 25 miljoen dollar in slechts 9 dagen. Een belangrijke reden om te doneren is dat Wikipedia zo vrij kan blijven van advertenties. De organisatie heeft inmiddels 119 mensen in dienst en laat de lemma’s vullen door naar schatting 80.000 vrijwilligers.

Zeer kritisch

De Britse nieuwssite The Register toont zich zeer kritisch over de donaties aan Wikimedia. De organisatie ontvangt nu veel geld van donoren en heeft flink wat extra medewerkers aangesteld. Stuwende kracht hierachter is Sue Gardner , executive director van de Wikimedia Foundation, die inmiddels in de Forbes top 100 van invloedrijkste vrouwen staat. Geschat wordt dat zij minstens 196.000 dollar verdient.  The Register noemt het schrijnend dat de vrijwilligers voor het vullen en evalueren van de lemma’s nooit enige betalingen hebben gehad .

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.