Overslaan en naar de inhoud gaan

Klanten wachten op nieuwe iPhone

Met de introductie van de iPhone 8 in het najaar van dit jaar in zicht, wordt er gewacht met het aanschaffen van iPhones. Dat kan worden opgemaakt uit de gisterenavond gepubliceerde kwartaalcijfers van Apple.
Dropbox-app op iPhone-scherm
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

In de eerste drie maanden van dit jaar gingen er minder iPhones over de toonbank dan in het eerste kwartaal van 2016. In het eerste kwartaal van vorig jaar verkocht Apple nog meer dan 51 miljoen iPhones, nu werd dat aantal net niet gehaald (50,8 miljoen verkochte exemplaren).

De omzet en de winst vielen wel hoger uit: Apple behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 53 miljard dollar. Dat is 4,5 procent meer dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder.

iPads in de min, Macs in de plus

Het aantal verkochte iPads in de eerste drie maanden van dit jaar daalde eveneens. Gingen er een jaar geleden nog 10,3 miljoen iPads over de toonbank in het eerste kwartaal, dit jaar waren dat er nog maar 8,9 miljoen. De Mac zit nog wel licht in de lift: 4,2 miljoen verkochte exemplaren in het eerste kwartaal van dit jaar, tegen 4 miljoen in de eerste drie maanden van 2016.

Diensten en 'overig' = omzetgroei

De grootste omzetgroei zit voor Apple in zijn diensten - waaronder iCloud, Apple Music en de App Store - en de categorie 'overig' waar onder meer de Apple Watch en AirPods onder vallen. De diensten van Apple waren het afgelopen kwartaal samen goed voor een omzet van 7 miljard dollar. Dat is vergelijkbaar met het sterke, vierde kwartaal van 2016 en aanzienlijk hoger dan de 5,9 miljard dollar in het eerste kwartaal van vorig jaar. De categorie 'overig' was het afgelopen kwartaal goed voor een omzet van 2,9 miljard dollar - tegen 2,2 miljard dollar een jaar terug.

De nettowinst steeg met bijna 5 procent naar 11 miljard dollar. Het bedrijf uit Cupertino verwacht voor het tweede kwartaal van dit jaar een omzet tussen de 43,5 en 45,5 miljard dollar, maar houdt rekening met een forse omzet- en winststijging in het derde kwartaal van dit jaar als de iPhone 8 op de markt komt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in