Management

Infrastructuur
Intel Xeon Scalable Processor-lijn

Kijk nu, een Intel-processor van 13.011 dollar

Intel vernieuwt zijn Xeon-lijn met processors met ongekend veel processors. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

12 juli 2017

Intel vernieuwt zijn Xeon-lijn met processors met ongekend veel processors. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

Intel heeft een nieuwe processorlijn toegevoegd aan zijn Xeon-familie. De veelkernige processors zijn gebaseerde op de Skylake-technologie en een nieuwe chiparchitectuur.

Krachtigste processor in het rijtje is de 8180M: 26 kernen met ieder twee 'threads', een klokfrequentie van 2,5 GHz - tijdelijk op te voeren tot 3,8 GHz, en de mogelijkheid 1,5 terabyte geheugen te ondersteunen. Dat kost dan ook wel de hoofdprijs: 13.011 dollar. Voor 3000 dollar minder krijg je dezelfde processor, maar dan met ondersteuning voor 768 GB geheugen.

Scalable processors

In totaal annonceert Intel tientallen nieuwe processors in wat de Xeon Scalable Processor-lijn heet. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat er een nieuwe schakeling tussen de kernen is aangebracht. Tot nog toe hanteerde Intel een ringstructuur waarbij iedere kern met twee buren verbonden was. Bij het opvoeren van het aantal kernen leidt die opzet tot vertraging. In de nieuwe opzet zijn kernen, geheugen controllers en I/O-interfaces in groepjes verbonden in een mesh-netwerk; in de regel kunnen data daardoor met veel minder tussenstappen uitgewisseld worden tussen kernen, wat de prestaties ten goede komt.

 

De processorlijn maakt de beveiliging ook weer wat sterker, met Key Protection Technology. Dankzij die technologie kan de processor data versleutelen en ontsleutelen zonder de sleutel in het systeemgeheugen te laten. Daardoor zijn sleutels lastiger te stelen via het bnnensmokkelen van malware. Het komt de prestaties bij encryptie ook ten goede, stelt Intel. Daarnaast ondersteunt de lijn ook de AVX512-instructieset. Daarmee verdubbelt het aantal 'single precision floating point'-getallen dat je in één berekening kunt verwerken naar 16 per vector.  

Meeste voor toepassing in rekencentrum

De meeste processors zullen hun weg vinden naar serves die voor rekencentra bedoeld zijn. Maar er zitten ook enkele modellen bij die hun weg naar consumentenproducten zouden kunnen vinden. Zes van de nieuwe processors hebben een prijs van 500 dollar of minder, met maximaal 8 kernen. De goedkoopste is model 3104 met 6 kernen en een klokfrequentie van 1,7 GHz, op te voeren tot 3,0 GHz in turbostand. Die laatste kost 213 dollar.

Wijs worden uit de modellen van de nieuwe Xeon-lijn is een studie op zich. In principe verdeelt Intel ze in vier subcategorieën die alle de naam van een edel metaal dragen: brons, zilver, goud en platinum. Die onderscheiden zich in klokfrequentie, ondersteund geheugen en aantal sockets. Daarnast zijn er varianten die 1,5 terabyte ondersteunen (allen in de goud- en platinum-lijn, met een M toegevoegd aan de naam) en varianten die OmniPath ondersteunen voor hogere I/O-prestaties. Een handzaam overzicht vind je bij AnandTech.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Anoniem 12 juli 2017 20:23

Goh doen we hier nu ook al aan alchemie? legeren van 2 onedele metalen tw koper en tin tot het "edel metaal" brons.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.