Overslaan en naar de inhoud gaan

'Keyloggen is niet per se verboden'

Hoogleraar Computerbeveiliging Bart Jacobs vroeg zich inde uitzending af of justitie in deze zaak de wet niet heeft overtreden. Hij noemde het bijzonder dat justitie een dergelijk zwaar middel inzet. "Bij mijn weten is het de eerste keer dat het gebruik van een keylogger expliciet wordt genoemd. En ik vraag me af in hoeverre dit past binnen de huidige wetgeving, ik vind het op het randje."
Business
Shutterstock
Shutterstock

Jan-Jaap Oerlemans, jurist, promovendus bij de Universiteit Leiden en onderzoeker bij een groot ICT-beveiligingsbedrijf, denkt hier anders over. Oerlemans doet onderzoek naar de knelpunten in de bestrijding van computercriminaliteit. ,,De vraag is of er gebruik is gemaakt van een hardware- of softwarematige keylogger", stelt hij.

Hardwarematige keylogger wettelijk toegestaan

Bij een hardwarematige keylogger wordt een fysiek apparaat op een toetsenbord geïnstalleerd waarmee toetsaanslagen geregistreerd worden. Op die manier kan in de gaten worden gehouden wat iemand allemaal uitvoert op internet. Justitie mag zo'n keylogger inzetten als opsporingsmethode. ,,In de Wet bijzondere opsporingsbevoegdheden van 2000 is de 'hardwarematige keylogger' expliciet opgenomen. Het is bekend dat justitie deze methode sindsdien gebruikt om cybercriminelen op te sporen."

Als justitie geen hardware maar software gebruikt heeft in het onderzoek naar de zedenverdachte, is het minder duidelijk of dit is toegestaan. ,,Toch wordt onder juristen aangenomen dat ook softwarematige keyloggers zijn toegestaan. Voorwaarde is dan wel dat het programma niet op afstand via een hack op de computer is geïnstalleerd en dat het programma alleen toetsaanslagen registreert. Dan komen de methodes namelijk op hetzelfde neer."

Het betreffende onderdeel van de uitzending van Nieuwsuur ziet u hieronder, na de advertentie:

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in