Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerberos in Windows-netwerken aangeschoten wild

Het authenticatiesysteem Kerberos bevat in de Windows-implementatie een fundamentele fout. Zonder aanvullende maatregel zou dat niet zo gebruikt moeten worden.
cyber security
© Pixabay CC:0
Pixabay CC:0

Dat concludeert beveiligingsonderzoeker @dfirblog na een uitgebreide evaluatie. Zelf noem hij het een 'verwoestende fout' in het authenticatiemechanisme dat standaard bij Windows-netwerkimplementaties wordt meegeleverd

Het probleem ontstaat door de manier waarop geheime sleutels worden aangemaakt en bewaard. Doordat de geheime sleutels worden gegenereerd met een in onbruik geraakt wachtwoord dat door zijn karakter zelden wijzigt, vormt dat een aangrijpingspunt voor een aanvaller. En doordat wachtwoorden in het geheugen worden bewaard, zijn ze ook te benaderen.

@dfirblog heeft de manier van kraken gedocumenteerd in een uitgebreid blog. Volgens hem is er geen effectieve tegenmaatregel tegen zijn hack. Wel kunnen organisaties die op Kerberos vertrouwen, het potentiële hackers lastiger maken met Protected User-groepen en Microsofts Credential Guard, dat voorkomt dat de sleutels in het geheugen worden opgeslagen.

Microsoft heeft nog niet gereageerd op de melding van @dfirblog. Maar gezien het feit dat er nu een potentieel aanvalsscenario op internet gepubliceerd is, lijkt het voor beheerders van Windows-nertwerken op zijn minst zaak de melding van @dfirblog te evalueren en zo nodig maatregelen te nemen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in