Overslaan en naar de inhoud gaan

Kantoorwerker houdt van papier

Nog steeds wordt door werknemers in Nederland, Duitsland en België heel veel geprint. Bovendien verwachten mensen ook de komende jaren nog flink wat bomen op te offeren. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse 'Papierloos Monitor' van social intranet-provider Viadesk.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In het onderzoek wordt medewerkers gevraagd naar hun mening over het papierloze kantoor. Digitalisering van processen, cloud computing en zakelijke software maken het steeds makkelijker en veiliger om zonder papier je werk te doen. In theorie zijn alle digitale documenten vanaf elke locatie en op elk apparaat beschikbaar en kan samenwerken eenvoudig online. Enkele bedrijven zijn al ‘om’ en digitaliseren volledig. Toch blijkt de adoptie van ‘papierloos’ sterk achter te lopen ten opzichte van de technologische ontwikkelingen. Het papierloze kantoor schijnt, als het aan de medewerkers ligt, vooral iets voor de toekomst te zijn. Vooral de cijfers van Nederland duiden ook op ‘papierpessimisme’ ten opzichte van twee jaar geleden. Duitsland en België zijn wel iets positiever geworden.

'Globalisering laat geen keuze'

Viadesk haalt in zijn persbericht Theo Thomassen, professor Archiefwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, aan. Die wijst er op dat de technologie en communicatiegewoonten van medewerkers geen belemmeringen meer zijn voor papierloos werken: “Er zijn goede documentmanagementsystemen; bijna iedereen heeft een tablet en is eraan gewend om bestanden uit te wisselen tussen pc, tablet en smartphone. Toch gaat de overgang van papier naar digitaal niet overal even snel. Organisaties die van papier af willen, richten zich soms nog te veel op het digitaliseren van papier en te weinig op het vervangen van op papier gebaseerde processen door digitale processen. Uiteindelijk zullen alle organisaties er wel aan moeten geloven: globalisering is geen keuze meer en brengt de noodzaak met zich mee om digitaal te communiceren en dus ook digitaal te werken.”


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in