Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kans op cybercrime groter dan op inbraak'

58 procent van de Nederlanders acht het waarschijnlijker dat een cybercrimineel zijn bankgegevens steelt dan dat er wordt ingebroken in zijn huis.

Dat blijkt uit onderzoek van dienstverlener BIT onder bijna 1000 volwassen consumenten.

Nederlanders lijken zich wel meer bewust van het belang van een goede beveiliging, maar overschatten zichzelf hierbij. Zo is 83 procent er van overtuigd dat zij een kwaadaardige e-mail onmiddellijk herkennen. Dat is een enorme overschatting, vinden de onderzoekers. Zij wijzen er op dat 70 procent van de Nederlanders al eens slachtoffer is geweest van phishing mailings, 33 procent van social engineering en 40 procent van malware.

Ook gelooft maar 20 procent dat zijn gestolen bestanden netjes worden teruggezet als ze het slachtoffer zijn van ransomware. Dat blijken ze volgens de onderzoekers echter verkeerd te zien. Volgens hen worden bestanden na betaling vrijwel altijd ontsleuteld, omdat criminelen hun ‘goede naam’ niet op het spel willen zetten.

Nederlanders hebben zo’n 50 euro over voor een goede virusscanner. Dertig procent wil er echter niets voor betalen.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat jongeren – van 18 tot 34 jaar – zich minder veilig gedragen dan ouderen. Zo opent twee derde van de jongeren e-mails van onbekende afzenders, terwijl van de ouderen 40 procent dit doet. Ook veranderen de jongeren minder vaak hun wachtwoord en gebruikt een grotere groep het zelfde wachtwoord voor meer dan drie logins dan ouderen dat doen. Daar staat wel tegenover dat meer ouderen (42 procent) hun wachtwoorden ergen opschrijven om ze niet te vergeten, dan jongeren (28 procent). Ook gebruiken meer van hen adblockers dan oudere gebruikers dit doen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in