Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer wil appen achter stuur hard aanpakken

VVD'er Remco Dijkstra wil dat appen achter het stuur harder wordt aangepakt. Hij wil dat het juridisch gelijk gesteld wordt met roekeloos rijden, zodat de rechter strengere sancties kan opleggen. ,,Je moet niet wegkomen met een taakstraf.''
ongeluk auto
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Ook wil Dijkstra dat de politie na een verkeersongeluk standaard de mobiele telefoon van de bestuurder kan uitlezen om te kijken of deze kort daarvoor zat te appen. Volgens het Kamerlid is het nu vaak lastig om de bewijsvoering in dit soort gevallen rond te krijgen.

Vraag naar technische oplossingen

Dijkstra deed zijn voorstel bij de behandeling van de begroting van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Ook andere fracties willen maatregelen tegen appende verkeersdeelnemers. Zo vroeg CDA-Kamerlid Maurits von Martels om een publiekscampagne om te waarschuwen tegen appen tijdens het rijden. Ook wil hij dat de overheid telecombedrijven vraagt te zorgen voor techniek die appen door automobilisten onmogelijk maakt. Daarop dringt ook GroenLinks aan. Overigens zouden ook medepassagiers daar hinder van ondervinden.

Het onderwerp, dat later deze week ook aan bod komt bij het bespreken van de justitiebegroting, is actueel doordat de rechter onlangs een taakstraf oplegde tegen een vrouw die vorig jaar de 21-jarige Yannick Frijns doodreed. De ouders van het slachtoffer zijn ervan overtuigd dat het ongeluk het gevolg was van appen achter het stuur, maar de rechter achtte dit niet bewezen. De ouders zijn een stichting begonnen om verkeersslachtoffers door telefoongebruik te voorkomen.

Appen op de fiets

Melanie Schultz, de voorgangster van Van Nieuwenhuizen, kondigde vorig jaar al aan maatregelen te willen tegen het appen in de auto. Dat is op zich al wel verboden, maar juridisch niet altijd makkelijk te bestrijden. Schultz kondigde ook een verbod aan tegen appen op de fiets.

In het debat met Van Nieuwenhuizen drongen diverse fracties ook aan op maatregelen tegen de files. De PVV wil dat spitsstroken beter benut worden. Linkse partijen pleitten vooral voor beter openbaar vervoer, zoals de snelle hyperloop-trein, waarvoor volgens D66 een grote testlocatie moet komen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in