Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer bezorgd over 'spoofing' telecomgegevens

Wel zal hij de Kamer een brief sturen waarin hij ingaat op 'spoofing' en de manier waarop politie en justitie daarmee omgaan. Telecomproviders registreren wie met wie belt, sms't en e-mailt. Nieuwssite NU.nl meldde maandag dat het eenvoudig is om de 'afzender' van een telefoongesprek, sms of e-mail te veranderen. Via bepaalde software is het mogelijk met een vals telefoonnummer te bellen of sms'en.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Als een inlichtingen- of opsporingsdienst telecomgegevens opvraagt bij een provider of communicatie aftapt, kan daar dus gemanipuleerde informatie tussen zitten. Daardoor kan iemand ten onrechte als verdachte worden aangemerkt of kunnen bewijsmiddelen ongeldig worden verklaard, waarschuwde PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Zijn VVD-collega Ard van der Steur deelt de zorgen en wilde weten of er iets valt te doen tegen de software waarmee iemand zijn identiteit kan vervalsen.

Opstelten gaat dat na, zal over de kwestie overleggen met de providers en komt erop terug in een brief. Daarin gaat hij ook in op privacy-aspecten en de verplichting voor providers om de zogeheten verkeersgegevens (maximaal) een jaar te bewaren. Oppositiepartijen als de SP en D66 hadden daarom gevraagd.

Telecomgegevens zijn volgens Opstelten een waardevol instrument in de opsporing, maar hij benadrukte dat die nooit als enig bewijs worden gebruikt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in