Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet zet vaart achter open source

Staatssecretaris Frank Heemskerk zet vaart achter het gebruik van open source door rijksoverheden. De staatssecretaris, die zelf op zijn laptop werkt met Ubuntu Linux, leverde afgelopen maandag zijn plannen in bij de Tweede Kamer. Dat was nog nét voor Prinsjesdag, zoals hij de parlementariërs eerder dit jaar had beloofd.
Overheden moeten volgens dat plan vanaf april 2008 gebruikmaken van open standaarden.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

“Dit moet de overheid toegankelijker maken, minder afhankelijk van ICT-leveranciers en het zorgt ervoor dat innovatie meer kans krijgt”, aldus Heemskerk. De overheidsdienst die open standaarden mijdt, wordt op het matje geroepen.Daarnaast moeten op 1 januari 2009 alle departementen plannen klaar hebben voor het gebruik van open-sourcesoftware. Heemskerk wil zo bereiken dat de politiek zich met de IT bemoeit. “ICT is niet alleen een technologisch middel, maar ook een wezenlijk onderdeel van de moderne samenleving.”
Tot nog toe was de rijksoverheid schuchter wanneer er door voorvechters van open source gevraagd werd om met de inkoopkracht van de overheid invloed uit te oefenen op de ICT-markt. Heemskerk geeft geen streefcijfer voor de verdeling tussen open en gesloten software. Heemskerk: “Doel van het plan is de afhankelijkheid van ICT-leveranciers te verminderen.”

Eerste
Het Octrooicentrum Nederland, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, is de eerste rijksoverheidsdienst die volledig overstapt op open-sourcesoftware. In de loop van 2008 worden alle 155 werkplekken vernieuwd, vertelt Tjeerd van der Laan, hoofd van de automatiseringsafdeling. “Er zijn nog wat technische hobbels, dus hoe het precies zal gaan, is nog onduidelijk.”
De kans is groot dat het Octrooicentrum kiest voor een thin-client­infrastructuur, waar de centrale server op basis van het grafische NX-protocol alle desktops voorziet van een van de meest gangbare Linuxdistributies, zoals voorbeeld Novells SUSE Linux. “Ons is geadviseerd om te kiezen voor zo’n mainstreamdistributie, vanwege de beter ingerichte desktopconfiguratie en daardoor lagere beheerlasten.” Deze zomer begon de dienst met een haalbaarheidstudie, gedaan door ICT-dienstverlener Bart-IT. “De desktopmigratie stond al gepland voor volgend jaar, gelijktijdig met de vernieuwing van desktops van het ministerie van Economische Zaken.”
Van der Laan verwacht niet dat de overstap vlekkeloos zal verlopen. Veel van de applicaties zorgen voor koppelingen met andere organisaties, zoals het Europees Octrooibureau, de Wereldorganisatie Intellectuele Eigendom (WIPO) en het ministerie van Economische Zaken. Desondanks, zegt Van der Laan, wil het Octrooicentrum graag overstappen. “Open source zorgt voor innovatie, dat zijn we helemaal met de staatssecretaris eens. Het Octrooicentrum maakt graag deel uit van die voorhoede. Dat doen we al door het gebruik van open source voor onder meer documentmanagement en het elektronisch indienen van aanvragen en documenten.”

NMA
Ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMA zal overstappen op een open-sourcedesktop, erkent woordvoerster Barbara van der Rest. “Ons is inderdaad gevraagd om een haalbaarheidsstudie. We stappen over naar een open-sourcedesktop, maar we moeten nog helemaal uitzoeken hoe en wanneer.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in