Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet wil EU-eisen aan online-apparaten

Het kabinet gaat zich hard maken voor Europese eisen aan huishoudelijke en andere apparaten die met internet zijn verbonden. De Europese Commissie werkt aan vrijwillige regels, maar die moeten verplicht worden, vindt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).
Europese vlag
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

Zogeheten Internet of Things-apparaten kunnen nu vaak nog makkelijk worden overgenomen door hackers. Die kunnen zo privacygevoelige informatie van de eigenaren verzamelen, hen afpersen of de apparaten inzetten voor cyberaanvallen. D66 drong daarom bij Keijzer aan op verplichte eisen voor cyberveiligheid, "net zoals voor brandveiligheid''. Het CDA deed dezelfde oproep.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemt het "hoog tijd'' dat er "harde, verplichte eisen'' komen aan met internet verbonden thermostaten, koelkasten en webcams. "Onveilige apparaten staan al in onze huiskamers. Elke dag worden de aanvallen van cybercriminelen geavanceerder. We moeten ons hier beter en sneller tegen bewapenen.''

Het kabinet gaat komend jaar in EU-verband ook eens kijken in hoeverre de maker van een apparaat aansprakelijk moet zijn voor een hack.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in